Argentijn Messi beste voetballer van de wereld

Lionel Messi kreeg gisteren de Gouden Bal uitgereikt, José Mourinho werd verkozen tot beste coach.

Lionel Messi is verkozen tot beste voetballer van 2010. De Argentijnse aanvaller van FC Barcelona kreeg in Zürich de FIFA Gouden Bal uitgereikt. Hij liet in de stemming zijn Spaanse ploeggenoten Xavi en Andres Iniesta achter zich. Messi, die vorig seizoen met 34 doelpunten Europees topscorer werd, kreeg de prijs uit handen van zijn trainer Pep Guardiola.

De uitverkiezing van Messi kwam enigszins als een verrassing omdat hij in tegenstelling tot Xavi en Iniesta bij het WK niet uitblonk. De 23-jarige Argentijn kwam in Zuid-Afrika niet tot scoren en werd met zijn land al in de kwartfinales uitgeschakeld. In clubverband was hij met 58 doelpunten in een kalenderjaar wel erg succesvol.

José Mourinho kreeg de de prijs voor beste coach van het jaar. De Portugees, die met Internazionale de Champions League won, kreeg meer stemmen dan de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque en Barcelona-trainer Guardiola. De Braziliaanse Marta werd voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot beste voetbalster.

De Puskas Award voor mooiste doelpunt van 2010 ging naar Hamit Altintops treffer in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Turkije en Kazachstan. Giovanni van Bronckhorst en Arjen Robben, die ook waren genomineerd, vielen daardoor buiten de prijzen.

Het is voor het eerst dat de FIFA Gouden Bal wordt uitgereikt. De prijs is een samensmelting van de eretitel FIFA Wereldvoetballer van het Jaar en de door het Franse tijdschrift France Football toegekende Ballon d’Or (aan de beste voetballer in Europa, zie inzet). De winnaars werden gekozen door de trainers en aanvoerders van de nationale teams en door de internationale media. (Novum)