Aangestoken door overnamekoorts

Is Danisco nu zo duur of is DSM zo goedkoop? Die vraag wordt gesteld bij de overname van het Deense bedrijf door DuPont.

De overname van het Deense Danisco door het Amerikaanse chemieconcern DuPont leidde gisteren tot een sterke stijging van de koers van het aandeel DSM. De interesse van het grote DuPont in de markt voor voedselingrediënten werd op de Amsterdamse beurs geïnterpreteerd als een bevestiging van de strategische koers van DSM, sectorgenoot van Danisco.

Dupont biedt 5,8 miljard dollar (4,5 miljard euro) voor de Deense specialist in voedingsingrediënten en enzymen. Het neemt ook de schuld van 500 miljoen dollar over. In totaal wordt voor Danisco 6,3 miljard dollar betaald – dat is 12 keer het verwachte bedrijfsresultaat (ebitda: winst voor rente, belastingen en afschrijvingen).

Het verschil in beurswaardering tussen Danisco en DSM is groot. De multinational uit Heerlen heeft de transformatie doorgemaakt van steenkool via chemie naar voeding en opereert – deels – op dezelfde markt als Danisco. De markt waardeert DSM slechts op 5,6 keer het bedrijfsresultaat. Het werpt de vraag op: is Danisco nu zo duur of is DSM zo goedkoop?

Analisten vinden het laatste. „In deze sector zijn onlangs een paar overnames geweest en daarbij werd ook ongeveer 12 keer het bedrijfsresultaat geboden”, zegt Michel Veul van SNS Securities. Volgens die berekening zou DSM ongeveer 15,3 miljard euro waard zijn. De marktwaarde bedraagt echter ongeveer 8,3 miljard euro.

De divisie die zich bij DSM onder meer bezighoudt met voeding is goed voor ongeveer eenderde van de totale omzet. Na het Danisco-nieuws steeg de koers van het DSM-aandeel tot 43,77 euro – een stijging van 4 procent in een dalende markt. Vanmorgen steeg de koers met nog een paar centen. Op de effectenbeurs van New York steeg het aandeel van DuPont gisteren met ruim 3 procent, ondanks dat de overname een negatief effect heeft op de winst per aandeel. Oorspronkelijk zou de winst volgens DuPont dit jaar uitkomen op 3,30 tot 3,60 dollar per aandeel. Het concern verwacht dat de winst per aandeel nu 0,30 tot 0,45 dollar lager zal uitvallen.

DuPont heeft een omzet van ruim 26 miljard dollar en er werken 58.000 werknemers. DSM heeft een jaaromzet van circa 8 miljard euro en biedt werk aan ongeveer 22.700 mensen.

De overname van Danisco door DuPont is de derde grote transactie in korte tijd in de voedingstechnologie. Afgelopen herfst werd de overname van Cognis door het Duitse Basf gevolgd door de beursgang van Christian Hansen en medio december nam DSM het Amerikaanse Martek over.

De ‘overnamekoorts’ illustreert de groeiende economische betekenis van bedrijven die ingrediënten maken voor voedingsmiddelen en die enzymen inzetten voor de productie van grondstoffen voor biobrandstoffen. Dat heeft alles te maken met de sterke prijsstijgingen van de grondstoffen en een toename van de wereldbevolking.

De overname van Danisco (7000 werknemers in 23 landen) past in de strategie van DuPont om de activiteiten uit te breiden naar de voedingssector. De chemiegroep legt zich traditioneel toe op chemische producten en veiligheids- en beschermingsuitrusting. DuPont financiert de aankoop met 3 miljard dollar aan beschikbare kasmiddelen. De rest wordt gefinancierd met schulden.

Ook DSM zou belangstelling hebben gehad voor Danisco. Een woordvoerder van het concern wil hier niet inhoudelijk op reageren. Vorige maand bracht het chemieconcern DSM een succesvol bod uit van ruim 1 miljard dollar in contanten op het Amerikaanse Martek Biosciences. Dit bedrijf produceert natuurlijke, gezonde voedingsingrediënten op basis van meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals Omega 3 en Omega 6. Dit zijn essentiële vetzuren die het lichaam zelf niet aanmaakt en via voeding wordt opgenomen.

En de ‘oorlogskas’ van DSM is nog steeds goed gevuld. Op dit moment kan het concern ruim 2 miljard euro spenderen aan overnames. „We zitten in een groeispurt”, zei DSM-topman Feike Sijbesma in een toelichting op de overname van Martek.

    • Cees Banning