Zeker 77 doden bij vliegramp in Iran

Zeker 77 mensen aan boord van een Boeing 727 van IranAir zijn gisteren om het leven gekomen toen het toestel neerstortte tijdens de landing in een sneeuwstorm op het vliegveld van Orumiyeh in het noordwesten van Iran. De overige 29 inzittenden overleefden het ongeluk. Het toestel kwam neer op een akker en brak in stukken. Volgens Iraanse bronnen vloog het vliegtuig niet in brand.

Voor hij zijn noodlanding inzette, had de piloot een technisch probleem gemeld aan de verkeerstoren. Wat dat probleem was, was vandaag nog niet bekend. Het toestel maakte een binnenlandse vlucht van Teheran naar Orumiyeh, hoofdstad van de provincie West-Azerbajdzjan.

Iraanse luchtvaartmaatschappijen hebben een geschiedenis van frequente vliegtuigongelukken, die worden toegeschreven aan het feit dat hun vliegtuigen verouderd zijn en slecht worden onderhouden. Behalve met chronisch geldgebrek heeft dat ook te maken met de Amerikaanse sancties tegen Iran. Sinds de breuk tussen de twee landen na de islamitische revolutie van 1979 heeft Iran geen Amerikaanse vliegtuigen meer kunnen kopen noch zijn inmiddels meer dan dertig jaar oudeBoeings kunnen moderniseren. De sancties maken het ook moeilijk Europese reserveonderdelen of vliegtuigen te kopen omdat die vaak Amerikaanse onderdelen bevatten. De Russische toestellen waarmee ook veel wordt gevlogen, dateren grotendeels uit de Sovjet-tijd. Sinds de val van de Sovjet-Unie is het eveneens moeilijk onderdelen voor deze vliegtuigen te krijgen. (AP, Reuters)