Welke expertblog zou u op nrc.nl willen zien?

Het web biedt extra mogelijkheden om je journalistieke verhaal te vertellen. Sommige NRC-redacteuren hebben dat al ontdekt en bloggen. Maar er kunnen altijd meer blogs bijkomen. Aan de software zal het niet liggen - WordPress is kinderspel vergeleken bij het redactiesysteem. Daarom aan u de vraag: welke expertblog zou u op nrc.nl willen zien? Hieronder een aantal genres om u op ideeën te brengen. Toevoegingen aan die lijst zijn uiteraard ook welkom.

  1. Uitgroeien tot een nieuwsbron in een vakgebied. Redacteuren met een expertise kunnen updates plaatsen over nieuwe bronnen en ontwikkelingen binnen het vakgebied die wellicht niet de krant halen, maar voor een kleinere schare lezers wel interessant zijn. Zoals Paul Luttikhuis over klimaat blogt. Hij schrijft artikelen over de weg naar een klimaatverdrag, het politieke speelveld en het wetenschappelijke klimaatdebat en de klimaatblog is uitgegroeid tot een belangrijke publicatie. Van de klimaatactivist tot de scepticus: ze lezen de blog van Luttikhuis.
  2. Kennis winnen bij lezers. De tijd dat de nieuwsconsument zappend of bladerend op de bank lag, is voorbij. Hij wil vanuit zijn expertise of ervaring aanvullingen geven. Of het nu een lek in het ov-chipkaartsysteem betreft of extra literatuur over het klimaat.
  3. Discussieplatform. NRC geeft graag een podium aan meningen die vanuit een expertise gegeven worden. De conducteur over geweld in het openbaar vervoer, de arts over de Mexicaanse griep-hype. Zo discussiëren juristen op de blog Recht en Bestuur van redacteur Folkert Jensema.
  4. Gidsen naar interessante stukken. Een van de kerntaken van de journalistiek wordt in tijden van de informatie-overvloed steeds belangrijker: selectie. Een redacteur kan ervoor kiezen die selectie in de krant te publiceren, maar waarom zou hij of zij het niet alvast op een blog zetten? Het medium leent zich perfect voor snelle verwijzingen naar interessante bronnen. Een goed voorbeeld daarvan is de zorgstelselblogger van The Washington Post, wonderboy Ezra Klein.
  5. Bloggen vanaf locatie. Spreekt voor zich: gewoon de laptop openklappen tijdens een conferentie. Schoolvoorbeeld: technologieredacteur Marc Hijink vanaf gadgetbeurs CES. Hij plaatst recensies, filmt en fotografeert producten en laat zien wat vakpublicaties melden.
  6. Correspondentenblog. Van Moskou tot Madrid: indrukwekkende verhalen vanaf standplaatsen vormen een aanwinst voor NRC.

Meer over journalistiek en blogs lezen? Lees het Online Journalism Blog van de Brit Paul Bradshaw.

    • Ernst-Jan Pfauth