Waarom ‘tYp3 LyK tHi5’ vanmorgen trending is op Twitter

Elke ochtend kijkt nrc.nl naar een ‘trending topic’, een van de onderwerpen waar het meest over wordt gesproken op Twitter. Vandaag wordt er veel getwitterd over de ‘Alay’-stijl (Wikipedia), een populaire wijze van schrijven in Indonesië.

Schrijven in de Alay-stijl is eigenlijk een gecondenseerde vorm van schrijven, geschikt voor sms’jes of voor Twitter, waar je bericht immers niet meer dan 160 (sms) en 140 (Twitter) karakters mag tellen. Een voorbeeld uit Indonesië, waar Alay vandaan komt:

qMo mANk cLiD wAd cYanK m qHo

Dat is kort voor (de Indonesische zin):

Kamu emang sulit buat sayang sama aku

En dat betekent weer:

Het is moeilijk om jou van mij te laten houden

De Spanjaarden zijn ingesprongen op het trending topic uit Indonesië: inmiddels is het (ironisch bedoelde) “sScRRiIIbbB€ AaAzZzZhi” (“schrijf zoals dit”) óók trending.

    • Ward Wijndelts