VS gispen Israël om sloop hotel

Tot woede van de Amerikaanse regering is Israël gisterochtend zonder waarschuwing vooraf begonnen met de sloop van het historisch beladen Shepherd Hotel, in bezet Oost-Jeruzalem. Daar moeten twintig appartementen voor Joodse kolonisten verrijzen.

De autoriteiten hadden vorig jaar toestemming voor de sloop gegeven. Israël beschouwt Oost-Jeruzalem als „eeuwige en ondeelbare” hoofdstad, terwijl volgens het internationaal recht de kolonisatie van Oost-Jeruzalem illegaal is. In en rond Oost-Jeruzalem wonen circa 200.000 kolonisten, grotendeels in grote, door de Israëlische overheid gebouwde wijken. Een minderheid probeert, gedoogd door de regering, huizen in de Palestijnse wijken te krijgen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat de sloop „in tegenspraak is met de noodzaak van een redelijke en noodzakelijke overeenkomst [tussen Israël en de Palestijnen] over de status van Jeruzalem”. Volgens de Palestijnse Autoriteit ondergraaft de sloop de Amerikaanse pogingen om Israël en de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Afgezanten van de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas reizen deze week naar Washington om te zoeken naar openingen in het vredesproces. Maar volgens een woordvoerder van Abbas kan van directe gesprekken geen sprake zijn.

Het Shepherd Hotel staat in de wijk Sheikh Jarrah, waar de spanningen de laatste maanden sterk zijn toegenomen. Joodse kolonisten hebben daar met succes huizen van Palestijnse families overgenomen. Israëlische tegenstanders demonstreren elke week tegen de uitzetting van de Palestijnen. Het Shepherd Hotel was in de vorige eeuw het hoofdkwartier van de voormalige grootmufti van Jeruzalem, Haj Amin al-Husseini.

Toen Israël in 1967 Oost-Jeruzalem veroverde op Jordanië, kwam het hotel in handen van een Israëlisch bedrijf. Later kocht de Amerikaanse multimiljonair Irving Moskowitz het hotel, om er kolonisten te huisvesten.

Vorige maand meldde de Europese Unie in een rapport dat door de kolonisatie „het vooruitzicht van Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat steeds onwaarschijnlijker” wordt. Dit bedreigt volgens de EU „de kans op een duurzame vrede”.