Tunesië: 14 doden bij gewelddadige protesten

Jongeren demonstreren in meerdere steden tegen werkloosheid.

Zeker veertien demonstranten zijn gedood bij gewelddadige botsingen met de politie in het westen van Tunesië. Dat heeft de Tunesische regering gisteren bekendgemaakt. De protesten tegen het gebrek aan banen worden omschreven als de meest wijdverspreide en gewelddadige in meer dan tien jaar.

De regering zei dat vijf mensen zijn overleden als gevolg van botsingen met de politie in het stadje Thala, ongeveer 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tunis. Vijf anderen werden gedood in afzonderlijke onlusten in het nabijgelegen Kasserine. Nog eens vier mensen kwamen om het leven gekomen in het centraal gelegen Regueb.

De regering zegt dat de politie tegenover een menigte stond die probeerde overheidsgebouwen te vernietigen, en het vuur opende uit zelfverdediging. Een getuige uit Kasserine zei: „Jonge mannen gooien stenen en molotovcocktails en de politie opent overal op straat het vuur.” De regering heeft militairen gestuurd om een eind te maken aan de protesten.

De demonstraties begonnen nadat een man zichzelf op 17 december in brand stak, uit protest tegen politieagenten die het fruit en de groenten confisqueerden, die hij verkocht zonder vergunning. Hij overleed afgelopen dinsdag. Sinds die dag zijn in meerdere steden protesten uitgebroken tegen werkloosheid. Demonstranten vielen overheidsgebouwen en lokale partijkantoren aan van de partij van president Ben Ali.

Ook in buurland Algerije zijn in de afgelopen dagen twee mensen gedood en honderden gewond geraakt bij protesten tegen werkloosheid en gestegen voedselprijzen. Het geweld leek daar gisteren te zijn weggeëbd en er is geen bewijs dat er een verband is met de protesten in Tunesië.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag de Tunesische ambassadeur ontboden, om bezorgdheid uit te spreken over de protesten en de manier waarop de overheid die onderdrukt.

Tunesië heeft het afgelopen decennium sterke economische groei doorgemaakt, maar lang niet iedereen kan werk vinden. Dat geldt vooral voor jongeren in het binnenland, die ver weg wonen van de welvarende kustregio’s waar toerisme een grote inkomstenbron is. (AP, Reuters, BBC)