Toegankelijk topgenot

None

cd klassiek

Berlioz

La Damnation de Faust ****

Vorige maand reikte dirigent Bernard Haitink een cd uit aan de jongste musicus in het Radio Filharmonisch Orkest. Een symbolische daad. De cd bevat een liveopname van Berlioz’ La Damnation de Faust door het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en een vocale topcast. Destijds, in juni 1999, was het concert de feestelijke afsluiting van een serie rondom dirigent Haitink in het Amsterdamse Concertgebouw.

Wie erbij was, zal zich de avond zeker nog levendig herinneren. Het menuet van de dwaallichtjes, extreem dartel gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest. De monumentale koorscènes die de zeldzame lenigheid van het Groot Omroepkoor demonstreerden. De aangrijpende sopraan Charlotte Margiono als Marguerite in haar van levens- en liefdesverlangen brandende romance D’amour l’ardente flamme.

De dubbel-cd van die concertuitvoering is nu verkrijgbaar voor tien euro. Het geld dat de cd binnenbrengt, komt daardoor integraal ten goede aan het door zware bezuinigingen bedreigde Muziekcentrum van de Omroep.

Tien euro voor tweeënhalf uur artistiek topgenot, toegankelijk voor allen. En nu maar hopen dat dat staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur inderdaad als muziek in de oren klinkt.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Bij de gerecenseerde cd La Damnation de Faust van Berlioz (10 januari, pagina 24) stond de verkeerde hoes afgebeeld. Dit is de juiste.

    • Mischa Spel