Tien keer loos alarm om pakketje in maand tijd

Verdachte pakketjes: het was de afgelopen drie dagen steeds weer raak. Gisteren: ‘McDonald’s in Delft ontruimd om verdacht pakketje’. Zaterdag: ‘Station Tilburg ontruimd na vondst verdacht pakket.’ En vrijdag: ‘Verdacht pakketje gevonden in Eindhoven.’ In de afgelopen maand kwamen in totaal tien gevallen in de media waarbij een verdacht pakket was gevonden, waarvan zeven in Nederland. Iedere keer bleek het loos alarm. Wel explodeerden op 23 december bij de ambassades van Chili en Zwitserland in Rome bompakketten.

Slaan we te snel alarm als ergens een onbeheerde tas ligt? „Als je in onveiligheid denkt, zie je ook overal onveiligheid”, zegt Marc Schuilenburg, criminoloog aan de VU. Hij noemt als voorbeeld de bordjes in de metro die oproepen om een noodnummer te bellen bij een verdacht pakket.

Vóór de aanslagen van 11 september in de VS was een ‘verdacht pakketje’ een onbekend begrip, zegt Schuilenburg. „Sindsdien verkeren we in een staat van alertheid die zijn grenzen niet kent.” Zo wordt, vertelt Schuilenburg, in sommige staten in de VS de politie al gealarmeerd als een persoon doelloos op straat rondjes loopt of te lang rondhangt bij een openbaar gebouw.

In het algemeen valt er niets te zeggen over wat een pakket verdacht maakt, zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. De Koninklijke Marechaussee kan geen mededelingen doen over het aantal onderschepte verdachte pakketten afgelopen jaar. Bij TNT Post is in Nederland sinds 11 september tussen de tien en twintig keer een pakket met poeder (antrax) onderschept, zegt een woordvoerder.