Portugal: geen geld nodig uit noodfonds eurozone

De Portugese regering heeft dit weekeinde ontkennend gereageerd op de toenemende speculaties dat het wankelende euroland spoedig noodleningen van het IMF en de EU nodig heeft. Duitsland en Frankrijk zouden al besloten hebben dat Portugal een beroep moet doen op het euronoodfonds, om besmetting naar andere zwakke eurolanden zoals Spanje, Italië en België te voorkomen, zo meldde Der Spiegel zaterdag in een voorpublicatie.

Volgens het Duitse weekblad bereikten de Duitse minister van Financiën Schäuble en zijn Franse ambtgenoot Lagarde hierover afgelopen vrijdag tijdens een ontmoeting in Straatsburg overeenstemming. Het artikel in Der Spiegel, dat vandaag in de papieren editie verschijnt, is geheel gebaseerd op anonieme bronnen.

Vrijdag steeg de rente op Portugese staatsobligaties met een looptijd van tien jaar opnieuw tot boven de 7 procent. Deze herfst liet de Portugese minister van Financiën Fernando Teixeira dos Santos zich al ontvallen dat een dergelijk hoog renteniveau „onhoudbaar” zou zijn. Toen de rente in november verscheidene keren boven de grens van 7 procent piekte, deed het land echter geen beroep op het noodfonds.

Lissabon zou tegen een rente van circa 5 procent kunnen lenen uit het Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit. De Portugese regering is echter huiverig noodhulp in te roepen, omdat ze dan flinke bemoeienis van het IMF en de EU kan verwachten bij haar economische beleid. Ook zou het land waarschijnlijk voor jaren geschuwd worden door de financiële markten. Ierland, dat afgelopen november als tweede land na Griekenland noodleningen kreeg, ging mede om die redenen pas akkoord met buitenlandse interventie toen de rente tot rond de 8 procent was opgelopen.

De Portugese premier Sócrates reageerde dit weekeinde op het Spiegel-artikel door te wijzen op de ingrijpende begrotingsmaatregelen die zijn regering neemt. Volgens hem zijn de resultaten van de bezuinigingen en belastingverhogingen zelfs beter dan verwacht. „Dat is het beste signaal dat we de internationale markten kunnen geven”, zei hij zaterdagavond.

De paniek rond Portugal loopt op terwijl het land zich opmaakt voor presidentsverkiezingen, op zondag 23 januari. De zittende president Aníbal Cavaco Silva van de centrum-rechtse PSD zal daarbij bijna zeker in de eerste ronde herkozen worden.