Parijs: Fransen in Niger gedood door Al-Qaeda

De Franse regering verdenkt Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb van het ontvoeren en executeren van twee Fransen in Niger. De twee 25-jarige mannen, van wie er een deze week zou trouwen in Niger, werden zaterdag dood teruggevonden in de woestijn na een reddingsoperatie van Nigerijnse en Franse militairen. De mannen waren vrijdagavond ontvoerd in de hoofdstad van Niger, Niamey.

De ontvoering was vanochtend nog niet opgeëist, maar volgens de minister van Defensie Alain Juppé was die waarschijnlijk het werk van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. Deze gewapende groepering combineert het gijzelen van westerlingen in ruil voor losgeld met smokkel en terrorisme. Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb houdt nog vijf Fransen vast die in september werden gegijzeld in de woestijn van Niger.

De Franse regering heeft het afgeraden om nog naar Niger, Mali en Mauretanië te reizen. In deze Sahellanden zijn de laatste jaren Fransen aangevallen door Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb.

Analisten en media in Frankrijk wijzen er op dat nu voor het eerst westerlingen zijn ontvoerd in een grote stad. Tot dusverre vonden gijzelingen plaats in de woestijnachtige gebieden van de Sahel. Antoine de Léocour en Vincent Delory werden ontvoerd in een restaurant in Niamey. De gijzelnemers waren volgens ooggetuigen vier gewapende mannen. De Léocour zou aanstaande zaterdag trouwen met een Nigerijnse vrouw. Delory zou optreden als getuige.

Minister van Defensie Juppé verweerde zich gisteren tegen kritiek dat de reddingsactie in Niger de levens van De Léocour en Delory onnodig in gevaar heeft gebracht. Niets doen zou volgens Juppé de indruk wekken dat „Frankrijk terrorisme niet bestrijdt”. Frankrijk heeft in reactie op de groeiende dreiging militairen gestationeerd in onder meer Niger, Mali en Mauretanië. Juppé wilde niet ingaan op mogelijke gevolgen van de mislukte redding voor de vijf Fransen die nog gegijzeld worden in de regio.

In juli executeerde Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb een 78-jarige Franse gijzelaar uit wraak voor een Frans-Mauretaanse militaire operatie tegen de groepering in Mali. Daarbij waren enkele Al-Qaeda-strijders om het leven gekomen. (Reuters, AP, AFP)