Ook Cheng wil een Billy

People sit in a kitchen showroom as they wait for the opening of an Ikea store in Shanghai January 8, 2010. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: BUSINESS SOCIETY) REUTERS

In de showroom van de concurrent wachtten bezoekers van een winkelcentrum eergisteren in Shanghai tot de deuren van de Ikea opengaan. Sinds in deze stad in 1998 het eerste Ikea-filiaal van China werd geopend zijn de Zweedse meubels niet meer weg te denken uit de Chinese huiskamers. Na Stockholm staan in de Chinese steden Peking en Shenyang de grootste Ikea’s ter wereld. Een nieuwe superstore in Peking staat al in de planning. Ikea maakte in 2010 bekend ruim 1,13 miljard in nieuwe Chinese filialen te investeren.

De Pekingse commentator Edmund Xu Zhiyuan deelde onlangs een anekdote over de populariteit van Ikea met een journalist van De Groene Amsterdammer. De nieuwe generatie Chinezen zou via de tv-serie Friends in aanraking zijn gekomen met de lossere seksuele moraal uit Amerika. „Plotseling zag de nieuwe generatie hoe vrolijk seksuele relaties konden worden geconsumeerd. Het decor waarin zich dat moest afspelen was te koop bij Ikea. Het werd aanvaard als de moderne maat der dingen.”