Minsk dreigt zoon dissident af te pakken

Wit-Rusland stond al niet bepaald bekend als een land waar democratische vrijheden hoog in het vaandel staan. De voormalige Sovjetrepubliek, al zestien jaar met harde hand geleid door president Loekasjenko, kennen de meeste mensen beter als „de laatste dictatuur van Europa”. Maar nu lijken de autoriteiten een stap verder te gaan in de repressie van hun tegenstanders, op een wijze die doet denken aan de vervolging van dissidenten onder Stalin.

De Wit-Russische regering waarschuwde onlangs dat zij de voogdij over het 3-jarige zoontje van oppositieleider Andrej Sannikov en zijn vrouw, een prominente journaliste, kan afnemen. Die berust nu bij de moeder van de journaliste, omdat die, samen met haar man, in voorarrest zit en mogelijk vijftien jaar cel krijgt wegens deelname aan een demonstratie tegen Loekasjenko, na de verkiezingen in december. Sannikov was toen een van de presidentskandidaten.

De regering zegt te betwijfelen of de moeder van de verslaggever die voogdij wel kan dragen en heeft haar tot 19 januari de tijd gegeven om het tegendeel te bewijzen. Anders heeft de regering „de plicht” om de zorg voor het kind op zich te nemen. De moeder van de journaliste spreekt vandaag in de International Herald Tribune van „een poging [van de regering.] om druk uit te oefenen” op haar dochter.