Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Loughner mogelijk geïnspireerd door bekende grammaticagek

David Wynn Miller, zelfverklaard ‘koning’ van Hawaï en professioneel complotdenker, vermoedt dat de Arizona-schutter Jared Loughner geïnspireerd is door zijn theorie over machtsuitoefening via grammatica. “Hij heeft waarschijnlijk mijn website bezocht”, zei hij tegen de New York Times.

David Wynn Miller, zelfverklaard ‘koning’ van Hawaï en professioneel complotdenker, vermoedt dat de Arizona-schutter Jared Loughner geïnspireerd is door zijn theorie over machtsuitoefening via grammatica. “Hij heeft waarschijnlijk mijn website bezocht”, zei hij tegen de New York Times.

Miller (62) is niet zomaar een complotdenker. Hij is een goeroe in het wereldje, verdient zijn geld met lezingen, is een radicale pleitbezorger van zelfbeschikking en staat belastingontduikers in heel het land bij door te verkondigen dat ‘geld een woordwoord is’. Dat laatste overigens zonder succes. Tegenover de ‘taal van de regering’ zet hij een eigen ‘waarheidstaal’, die het midden houdt tussen wiskundige formules en werkwoordmijdende grammatica.

http://www.youtube.com/watch?v=eAovkMUaxZc

In zijn laatste Youtube-filmpje verwerpt Loughner de dollar als munteenheid en suggereert hij dat de overheid het denken van mensen beïnvloedt via grammaticale stelregels. Miller: “De overheid heeft controle over scholen en de scholen gaan over de taal en grammatica. En dat komt allemaal weer terug in kranten en tijdschriften en op radio en televisie. In alles wat we doen als samenleving.”

Vandaag werd bekend dat Loughner al sinds 2007 is geobsedeerd door slachtoffer en afgevaardigde Gabrielle Giffords. Hij heeft haar destijds bij een zogeheten ‘congres om de hoek’ ontmoet en vroeg: “Wat stelt de regering voor als woorden geen betekenis hebben?”

Volgens een klasgenoot vond Loughner het antwoord van Giffords ‘stom’ en ‘niet intelligent’. Afgelopen zaterdag, drie jaar later, schoot hij bij een zelfde soort bijeenkomst op Giffords en negentien anderen. Thuis liet hij een brief achter waarin hij schreef de aanslag op Giffords gepland te hebben. Miller - die zijn naam overigens spelt als ‘:David-Wynn: Miller’ - gelooft dat zijn ‘Quantum Language’ op 6 april 2012 bij volle maan van kracht wordt over de gehele wereld.