Liverpool: een volksclub in sportieve en financiële nood

Het gaat niet goed met Liverpool. Tegenvallende resultaten verontrusten aandeelhouders en supporters. Er lijkt weinig zicht op betere tijden.

Boze fans, een trainerswissel en ook nog eens uitgeschakeld worden in de FA Cup. Liverpool beleefde een roerig weekeinde. De club verloor gisteren in het bekertoernooi van Manchester United (1-0).

The Reds beleven zowel binnen als buiten de lijnen een turbulent seizoen. Liverpool staat slechts twaalfde in de Premier League. Dat veroorzaakt onrust bij bestuurders en supporters. De Fenway Sports Group, het Amerikaanse consortium dat de aandelen van Liverpool in oktober voor 477 miljoen dollar (circe 370 miljoen euro) overnam, besloot afgelopen zaterdag in te grijpen. Ze deden dat na herhaaldelijke protesten van boze supporters. In een persverklaring liet de club weten dat Liverpool en trainer Roy Hodgson in ‘goed overleg’ uit elkaar zijn gegaan.

Hodgson was nog maar een half jaar in dienst bij Liverpool. Diezelfde dag nog werd Kenny Dalglish als opvolger gepresenteerd. ‘Liverpool go back for their future’, becommentarieerde The Observer die keuze gisteren. Dalglish beleefde in de jaren tachtig successen als coach van Liverpool. In zijn eerste seizoen won hij de dubbel (FA Cup en landstitel), waarna nog drie landstitels volgden. Die gouden tijden moeten herleven.

Saillant detail is dat Dalglish eerder dit seizoen verklaarde dat Liverpool geduld moest hebben met Hodgson. „De malaise bij Liverpool is niet de schuld van Hodgson”, zei hij. „De club gaat nu eenmaal door een overgangsperiode.” Na zijn aanstelling sprak Dalglish andere taal: „Ik ben de gelukkigste man op aarde.”

De keuze voor Dalglish, die elf jaar geleden voor het laatst een club trainde (Celtic) kan niet los worden gezien van de belabberde financiële situatie bij Liverpool. The Financial Times berekende eerder dat de club circa 425 miljoen euro aan schulden heeft. Geld voor een topcoach ontbreekt.

De Fenway Sports Group is vooral geschrokken van de hoge salarissen bij Liverpool. Spelers als Joe Cole (420.000 euro per maand), Milan Jovanovic (280.000 euro) en Ryan Babel (250.000 euro) drukken zwaar op de begroting, terwijl ze nauwelijks aan spelen toekomen. Alleen Babel viel gisteren een half uur in. De drie dure reserves willen Liverpool alleen verlaten als ze elders onder dezelfde voorwaarden een contract kunnen tekenen.

Liverpool, in 2005 nog winnaar van de Champions League, heeft de laatste jaren behoorlijk wat spelers moeten verkopen. Xabi Alonso (Real Madrid), Javier Mascherano (Barcelona), Yossi Benayun (Chelsea) en Albert Riera (Olympiakos Piraeus) werden voor veel geld van de hand gedaan. De transferopbrengsten werden gebruikt om verliezen af te dekken. Liverpool verloor daardoor de aansluiting met clubs als Chelsea, Manchester United, Arsenal en – sinds de recente overname – ook Manchester City. Dit seizoen heeft Liverpool al negen competitiewedstrijden verloren, waardoor de achterstand op koploper Manchester United in de Premier League is opgelopen tot negentien punten.

Om de club van een nieuwe (financiële) impuls te voorzien, wordt al jaren gewerkt aan plannen voor een nieuw stadion. De kosten van het toekomstige Stanley Park Stadium bedragen ongeveer 350 miljoen euro, maar of het er ook daadwerkelijk komt is de vraag. Martin Broughton, oud-bestuurslid van Liverpool, liet in de Daily Mail weten dat Liverpool gezien de miljoenenschuld samen met aartsrivaal Everton een stadion moet betrekken. Dat stuit op fel verzet bij de supporters. Een langer verblijf op Anfield Road is daardoor een serieuze optie.

De Amerikaanse eigenaren John Henry en Tom Werner maken zich grote zorgen over de slechte sportieve prestaties. „Zoals het nu gaat is onacceptabel”, liet Henry eerder weten aan The Guardian. Alleen in de Europa League (tweede ronde) is Liverpool nog kansrijk.

Gisteren werd de ploeg uitgeschakeld in het FA-Cuptoernooi. Manchester United kwam al vroeg op voorsprong dankzij de 37-jarige Ryan Giggs. Hij benutte in de tweede minuut een strafschop, nadat Dimitar Berbatov was gevloerd door verdediger Daniel Agger. Na een half uur leek de wedstrijd beslist toen aanvoerder Steven Gerrard, die in de belangstelling staat van Real Madrid, met een rode kaart het veld moest verlaten. In de tweede helft verzuimde Manchester United – zonder Wayne Rooney (enkelblessure) en Edwin van der Sar (rust) – de score op te voeren. Liverpool, waar Dirk Kuijt het hele duel speelde, werd nog gevaarlijk met een vrije trap van Fabio Aurélio.

    • Jan Cees Butter