Lionel Messi wederom voetballer van het jaar

Argentina's Lionel Messi receives the FIFA Ballon d'Or award on January 10, 2011 at the Kongresshaus during the FIFA Ballon d'Or ceremony in Zurich. The three finalists for the 2011 Ballon d'Or are Spain's Xavi Hernandez, Spain's Andres Iniesta and Argentina's Lionel Messi who all play for Barcelona. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Argentina's Lionel Messi receives the FIFA Ballon d'Or award on January 10, 2011 at the Kongresshaus during the FIFA Ballon d'Or ceremony in Zurich. The three finalists for the 2011 Ballon d'Or are Spain's Xavi Hernandez, Spain's Andres Iniesta and Argentina's Lionel Messi who all play for Barcelona. AFP PHOTO / FRANCK FIFE Lionel Messi met de zojuist door hem gewonnen Gouden Bal. Foto AFP / Franck Fife

De Argentijnse voetballer Lionel Messi heeft de Ballon d’Or, de gouden bal, gewonnen en mag zichzelf nog een jaar de beste voetballer van de wereld noemen.

Messi, die vorig jaar de Gouden Bal ook al mee naar huis nam, versloeg hiermee z’n ploeggenoten, Xavi en Andres Iniésta. De Braziliaanse Marta werd de vrouwelijke voetballer van het jaar.

De winst van Messi komt voor sommigen als een verrassing, zoals voor Johan Cruijff, die Xavi als winnaar tipte. De Argentijn kwam niet echt uit de verf op het WK, in tegenstelling tot Iniésta en Xavi, die de wereldbeker met Spanje wonnen. Messi wist in Zuid-Afrika niet te scoren, hoewel hij met 58 goals in de competitie wel succesvol was.

Lionel Messi won vorig jaar de Ballon d’Or en werd Fifa Voetballer van het Jaar. Dit jaar zijn de twee prijzen samengevoegd.

Coach van het jaar was de winnende trainer van de Champions League met Internazionale, José Mourinho, die tegenwoordig Real Madrid traint. Zijn vrouwelijke collega Silvia Neid, coach van het nationale vrouwenelftal van Duitsland, won de prijs voor beste vrouwelijke coach.

De mooiste goal, de Puskas-prijs, kwam van Hamit Altintop. Die maakte ‘m voor het Turkse elftal tegen Kazachstan. De keeper die hij ermee passeerde reikte hem sportief de prijs uit.