Limburg ziet waterstand Maas zakken

De waterstand van de Maas is in het zuiden van Limburg aan het zakken. Het noorden van Limburg krijgt vanavond nog wel te maken met een hoogwatergolf. In Venlo en Gennep zorgt deze in de Maas voor een piek van zo’n 2300 kubieke meter per seconde. Een tweede golf bereikt Roermond.

Het hoogste punt werd bij het meetpunt Sint Pieter rond elf uur gisteravond bereikt, meldt de gemeente Maastricht. Naar verwachting is dat peil, 47 meter boven NAP, tegen woensdag met twee meter gezakt.

De ontwikkeling van afvoer van Maaswater bij meetpunt Sint Pieter tot 11.40 uur vandaag. Bron Rijkswaterstaat.De ontwikkeling van afvoer van Maaswater bij meetpunt Sint Pieter tot 11.40 uur vandaag. Bron Rijkswaterstaat.

In de loop van vanmiddag worden de toegangswegen naar Itteren en Borgharen vrijgegeven nadat deze vanochtend zijn geïnspecteerd en schoongemaakt. De weg tussen Borgharen en Itteren blijft nog dicht omdat die nog onder water staat. De geëvacueerden uit de dorpen kunnen in de loop van de dag naar huis, verwacht de gemeente. De kleine stijging van het waterpeil bij Venlo is volgens de gemeente geen reden tot ongerustheid. Uit voorzorg zijn rioolschuiven dichtgezet, zijn wegen afgezet en mobiele pompen en kadewanden geplaatst.|

Borgpennen uit waterkering gestolen
In het Limburgse Steyl zijn borgpennen uit de noodwaterkeringen bij de Maas gestolen. De waterkeringen kunnen hierdoor kunnen instorten. Vermoedelijk zijn koperdieven er met de borgpennen vandoor gegaan in de veronderstelling dat het om koperen pennen ging. Ze zijn echter alleen koperkleurig en volgens het waterschap gemaakt van staal. Dit meldt de NOS.

    • Jules Seegers