Leraar 'vriendje' op Facebook taboe

Kan een leraar ‘vriendjes’ zijn met een leerling op een sociaal netwerk als Facebook? Docenten in de Amerikaanse staat Virginia mogelijk binnenkort niet meer.

Het departement van Onderwijs van de staat Virginia beslist deze week over een voorgestelde richtlijn die leraren verbiedt om hun scholieren te sms’en, contact te hebben via sociale netwerken of internetspellen met hen te spelen. Een uitnodiging om lid te worden van een digitale vriendenkring moet de docent negeren of afwijzen. Mocht een leraar of schoolmedewerker „in geval van nood” toch contact opnemen met een leerling via niet-officiële weg, dan moet de school de volgende schooldag worden geïnformeerd.

De strenge regels zijn ingesteld om seksueel misbruik te voorkomen. Volgens The Washington Post zijn er in de afgelopen tien jaar 120 gevallen van seksueel wangedrag op scholen in Virginia gemeld. Vorig jaar kwam een geruchtmakende zaak aan het licht in de stad Manassas. Docent Kevin Ricks werd daar veroordeeld wegens misbruik van een 16-jarige scholier. Ricks had dertig jaar lang jongens misbruikt en gebruikte sociale netwerksites om „hun levens te infiltreren”.

Het blog ReadWriteWeb citeerteert de bezwaren van een docent: „Er zou in de 21ste eeuw een gedragscode moeten zijn die geldt voor zowel mondelinge als digitale communicatie.”