Kritiek op PvdA om 'Afghanistan'

Partijen in de Tweede Kamer hebben forse kritiek op de resolute afwijzing door de PvdA van een politietrainingsmissie naar het noorden van Afghanistan.

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap noemde de houding van de PvdA zaterdag op de radio „onbegrijpelijk”. In dezelfde uitzending betitelden de Kamerleden Atzo Nicolaï (VVD) en André Rouvoet (ChristenUnie) de opstelling van de grootste oppositiepartij „onverantwoord”.

De gecombineerde politietrainingsmissie valt deels onder verantwoordelijkheid van de Europese Unie en deels onder die van de NAVO. In totaal zullen er 545 hoofdzakelijk militairen bij betrokken zijn. De PvdA is tegen omdat de opleiders vergezeld zullen worden van militairen.

Ook vanuit eigen gelederen is er kritiek op de snelle afwijzing van het kabinetsvoorstel. Oud-minister Jan Pronk vindt dat zijn partij „een beetje vreemde argumenten” voor de afwijzing hanteert. Er is volgens hem „een principieel verschil” tussen de nu voorgestelde opleidingsmissie en de „vechtmissie” in Afghanistan. Hij vindt het geen probleem dat de trainers die het veld ingaan door eigen mensen worden beschermd.

Een andere vraag is volgens Pronk of de huidige strategie van de NAVO wel de beste is. Daar heeft zijn partij volgens hem nog nooit een goed antwoord op geformuleerd.

Om toch een meerderheid achter zich te kunnen krijgen, is het kabinet afhankelijk van GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP. Deze partijen stemden in het voorjaar voor een motie waarin om een onderzoek naar een politiemissie werd gevraagd. Zij hebben nog niet definitief ja gezegd.

Sap vindt het geen probleem dat er militairen meegaan om mensen in de praktijk te beschermen. Zij zegt wel dat haar partij steeds als voorwaarde voor een politiemissie heeft gesteld dat deze niet mag „ontaarden” in een vechtmissie. GroenLinks belegt woensdag een speciale bijeenkomst voor kritische leden.

Politiemissie is een eerste testcase voor Sap: pagina 4