Kort nieuws voorpagina

België: breid macht van demissionaire regering uit

Brussel, 10 jan. In België wordt steeds sterker aangedrongen op de uitbreiding van bevoegdheden van de demissionaire regering van premier Leterme, nu er nog geen enkel uitzicht is op een nieuwe regering. Leterme zou dan onder meer met voorstellen kunnen komen over bezuinigingen. Pagina 7

Zeker 14 doden bij rellen in Tunesië

Rotterdam, 10 jan. Bij onlusten dit weekeinde in de Tunesische steden Thala, Kasserine en Regueb zijn volgens de autoriteiten zeker veertien doden gevallen. Volgens niet-officiële bronnen gaat het om meer doden in meer steden. Pagina 6

Portugal wil geen noodleningen

Madrid, 10 jan. De Portugese regering heeft dit weekeinde ontkennend gereageerd op de toenemende speculaties dat het wankelende euroland spoedig noodleningen van het IMF en de EU nodig heeft. Duitsland en Frankrijk zouden al besloten hebben dat Portugal een beroep moet doen op het euronoodfonds. Pagina 11

ETA: ‘permanent’ staakt-het-vuren

Madrid, 10 jan. De Baskische terreurbeweging ETA heeft vanochtend een staakt-het-vuren afgekondigd dat ze zelf „permanent en met een algemeen karakter” noemt. Ook zegt de ETA het bestand „verifieerbaar voor de internationale gemeenschap” te maken. Pagina 7

Remco Campert wint Ganzenveer

Amsterdam, 10 jan. Schrijver en columnist Remco Campert heeft de Gouden Ganzenveer 2011 gewonnen. De jury prijst hem onder meer als veelzijdig auteur en om „de lichtheid van de toon van zijn werk”. Pagina 10

Jirí Dienstbier

Warschau, 10 jan. De voormalige Tsjechische dissident en minister van Buitenlandse zaken Jirí Dienstbier is zaterdag op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was samen met Václav Havel een van de eerste ondertekenaars van het mensenrechtenmanifest Charta77. Pagina 7

Frans Poptie

Amsterdam, 10 jan. Swingviolist Frans Poptie is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij kon alles spelen wat het publiek wilde horen. Pagina 10