Kort nieuws Sport

Duitse topjurist uit protest uit ethische commissie FIFA

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 10 jan. Een Duitse topjurist is uit protest opgestapt als lid van de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. Volgens Günter Hirsch, voormalig president van de Duitse Hoge Raad, heeft de commissie onvoldoende maatregelen genomen om de vermeende corruptie binnen de FIFA aan te pakken. In zijn ontslagbrief aan de wereldvoetbalbond schrijft Hirsch volgens het Duitse persbureau DPA dat „de gebeurtenissen van de afgelopen weken de indruk hebben gewekt en versterkt dat de verantwoordelijke personen bij de FIFA geen echte belangstelling hebben een actieve rol te spelen bij het oplossen, bestraffen en voorkomen van schendingen van de ethische richtlijnen van de FIFA”. Diverse bestuursleden zijn in verband gebracht met omkoping en het maken van verboden stemafspraken in aanloop naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. De toernooien gingen naar Rusland (2018) en Qatar (2022).

Tennis: Söderling en Federer winnen

SYDNEY/DOHA, 10 jan. Robin Söderling en Roger Federer zijn het nieuwe tennisjaar beiden met een toernooizege begonnen. Söderling won gisteren het ATP-toernooi in het Australische Brisbane. In de finale was de Zweedse tennisser met 6-3 en 7-5 te sterk voor de Amerikaanse titelverdediger Andy Roddick. Söderling liet in Brisbane zien dat hij klaar is voor de Australian Open, die op 17 januari begint. De nummer vijf van de wereldranglijst stond het gehele toernooi geen set af en hoefde slechts eenmaal zijn service in te leveren. Roger Federer begon het nieuwe jaar zoals hij het vorige had afgesloten: met een toernooizege. De Zwitser versloeg zaterdag in de finale van het ATP-toernooi in Doha Nikolai Davidenko met 6-3 en 6-4. De Russische titelverdediger had vrijdag in de halve finales nog de Spanjaard Rafael Nadal uitgeschakeld. Het landenteam van de VS won zaterdag de Hopman Cup. Bethanie Mattek-Sands en John Isner waren in Perth te sterk voor de Belgen Justine Henin en Ruben Bemelmans (6-1 en 6-3) en brachten de eindstand op 2-1. (Novum, Reuters)

Dagzege in Dakar voor Al-Attiyah

ANTOFAGASTA, 10 jan. Autocoureur Nasser Al-Attiyah heeft gisteren de zevende etappe van de Dakar-rally gewonnen. De Volkswagen-rijder had bij de finish in het Chileense Antofagasta 1.20 minuten voorsprong op zijn teamgenoot Carlos Sainz, die wel de leiding behield in het klassement. Sainz heeft 1.22 voorsprong op Al-Attiyah. Bij de motorcoureurs won Francisco Lopez. Hij had 2.21 minuten voorsprong op regerend kampioen Cyril Despres. De leider van het klassement Marc Coma kwam met 3.45 minuten achterstand als derde over de finish. Coma heeft 7.24 voorsprong op zijn rivaal Despres, die ook een tijdstraf van tien minuten heeft. Lopez staat derde. Ales Loprais boekte bij de trucks zijn tweede zege op rij. De Tsjechische Tatra-rijder staat nu tweede, op ruim zestien minuten van de Russische leider Kabirov. (Novum)

Feyenoord rekent op Hongaar Simon

Rotterdam, 10 jan. Feyenoord verwacht de Hongaarse testspeler Krisztian Simon snel vast te leggen. Dat zei technisch directeur Leo Beenhakker tijdens een trainingskamp in Oman tegen Nusport. De 19-jarige Simon wordt eerst gehuurd van Ujpest. NAC verlengt de contracten van Loran (29), Kolkka (36) en Fehér (35) niet. (Novum)

Valverde verliest beroep dopingzaak

Lausanne, 10 jan. De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde heeft zijn schorsing wegens vermeend dopinggebruik tevergeefs aangevochten bij de Zwitserse Hoge Raad. De beslissing van sporttribunaal CAS, die de schorsing tot 2012 van de winnaar van de Vuelta door wielerbond UCI bevestigde, blijft daarmee in stand. (AP)