Kort nieuws Buitenland

Iraanse advocaat krijgt elf jaar cel

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 10 jan. De Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh is veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens „daden tegen de nationale veiligheid”, propaganda tegen het regime en het niet dragen van een islamitische hoofddoek in een videoboodschap. Dat heeft de Internationale Campagne voor Mensenrechten in Iran gisteren bekendgemaakt. Vlak voor haar arrestatie in september probeerde Sotoudeh (47) nog de verdediging van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami op zich te nemen. Bahrami is vorige week ter dood veroordeeld wegens drugshandel. Het vonnis omvat ook een verbod om als advocaat op te treden en te reizen voor een periode van twintig jaar.

Pakistan: betoging voor blasfemiewet

Karachi, 10 jan. Zo’n vijftigduizend betogers hebben gisteren in de Pakistaanse stad Karachi tegen wijzigingen in de strenge blasfemiewet gedemonstreerd. Ook juichten ze Mumtaz Qadri toe, de politieman die bekend heeft dat hij Salman Taseer heeft vermoord, de gouverneur van de provincie Punjab. Qadri zei te hebben gehandeld uit woede over Taseers kritiek op de Pakistaanse blasfemiewet. Als gevolg van deze wet kunnen mensen ter dood worden veroordeeld wegens belediging van de islam of de profeet Mohammed. De betoging was georganiseerd door religieuze partijen. (Reuters, AP)

Azerbajdzjan pakt moslimleider op

Baku, 10 jan. De leider van de verboden Islamitische Partij van Azerbajdzjan (IPA) is vrijdagnacht gearresteerd nadat hij felle kritiek had geuit op een recentelijk ingevoerd hoofddoekverbod in scholen en had opgeroepen tot het aftreden van de regering. Dat heeft een woordvoerder van de partij gezegd. Mohsun Samedov is opgesloten in een speciaal detentiecentrum, aldus de woordvoerder. Zijn lot is onbekend. Azerbajdzjan, een olierijke voormalige Sovjetrepubliek aan de Kaspische Zee, geldt in religieus opzicht als een tolerant land. De autoritaire president Ilham Alijev vreest echter voor radicalisering en groeiende invloed van buurland Iran. (AP)

Veertien onthoofde lijken in Mexico

Acapulco, 10 jan. In de Mexicaanse kustplaats Acapulco zijn zaterdag vijftien lijken gevonden, van wie er veertien waren onthoofd. De mannen in de leeftijd van 15 tot 25 zijn waarschijnlijk het slachtoffer van de strijd om de drugsmarkt in de regio. Handgeschreven berichten bij de lijken waren volgens de politie ondertekend door leden van het drugskartel Sinaloa. De drugshandel in de regio wordt grotendeels beheerst door het rivaliserende kartel La Familia Michoacana. In september vorig jaar werden in Acapulco 22 toeristen uit Michoacán, automonteurs die niets met drugshandel te maken hadden, per abuis ontvoerd en vermoord. (AP, BBC)

Overstromingen in westen Duitsland

Berlijn, 10 jan. In het westen van Duitsland zijn diverse rivieren buiten hun oevers getreden als gevolg van zware regenval en smeltende sneeuw. Verschillende dorpen en steden zijn onder water komen te staan en wegen zijn ondergelopen. De langs de Moezel gelegen wijnbouwsteden Cochem en Zell kwamen gisteren onder water te staan. Ook in Konstanz, langs de Rijn, waren overstromingen. In Koblenz, verderop langs de Rijn, verwacht men dat het waterpeil vandaag een piek bereikt. (AP, Reuters)

Ophef in Portugal om dood journalist

New York, 10 jan. De populaire Portugese televisiejournalist Carlos Castro (65), die bekendheid verwierf in eigen land door openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uit te komen, is vermoord aangetroffen in een hotelkamer in New York. Zijn minnaar, het model Renato Seabra (21), zit in hechtenis, maar is vooralsnog niet in staat van beschuldiging gesteld. Castro bleek te zijn gecastreerd en doodgebloed. Zijn dood heeft in Portugal tot commotie geleid. Castro was met zijn minnaar naar New York gereisd voor een privébezoek. Het paar had volgens ooggetuigen de laatste dagen herhaaldelijk ruzie gehad. (AP)

VS: geen vrouw in Iran opgepakt

Teheran, 10 jan. Een Amerikaanse vrouw die volgens Iraanse media en politiefunctionarissen als spion was gearresteerd, is volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veilig en niet in Iran. Volgens een andere Amerikaanse zegsman is de vrouw in de Turkse stad Istanbul. (AP)