Kort nieuws Binnenland

Aantal zeer zwakke basisscholen met helft verminderd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 10 jan. Het aantal „zeer zwakke” basisscholen is het afgelopen jaar gehalveerd. Uit de lijst die de Inspectie van het Onderwijs vorige week heeft gepresenteerd, blijkt dat er nog 49 basisscholen zijn die zowel slecht presteren als onvoldoende les geven. Begin vorig jaar waren dat er nog circa 100. Er zijn tegen de 7.000 basisscholen in Nederland. De onderwijsinspectie heeft niet geanalyseerd wat tot de verbetering heeft geleid. Wel merkt een woordvoerder op dat de scholen er hard aan werken. Een vermelding op de lijst met „zeer zwakke” scholen zou een extra stimulans zijn. De onderwijsinspectie heeft vooralsnog geen aanwijzing dat het aantal „zwakke” scholen vergelijkbaar drastisch is teruggelopen. Dat zijn scholen waarbij óf de resultaten niet goed zijn óf waarbij iets mankeert aan het leerproces.

Vrouw in Schiedam in hoofd geschoten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 10 jan. Een 43-jarige vrouw is vanmorgen neerschoten op een parkeerplaats in Schiedam. Ze stond naast een auto toen een bekende het vuur opende en haar in het hoofd trof, aldus de politie. Het motief zou in de relationele sfeer liggen. De vrouw raakte ernstig gewond, maar kon nog in de auto stappen. Ze is overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam. De dader is voortvluchtig.

Borgpennen uit damwand gestolen

Venlo, 10 febr. Borgpennen van een damwand in Steyl, in de buurt van Venlo, zijn vannacht gestolen. Onbekenden hebben de koperkleurige pennen van roestvrij staal aangezien voor koper, vermoedt het Waterschap Peel en Maas. De damwand is geplaatst in verband met het hogere waterpeil van de Maas. De vermissing van de pennen werd vanochtend vroeg ontdekt bij een inspectieronde. Het verwijderen van de borgpennen levert volgens een woordvoerder niet direct een gevaarlijke situatie op. De verdwenen pennen zijn vervangen. Van de diefstal wordt aangifte gedaan. (Novum)