Katendrecht weer levend

Theater

Kaap Kat

Door Lizzy Timmers. Tournee t/m 30/1. ***

De vrouwen heetten er Dartele Dolly of Nel de Vloek. Bijnamen die zich laten raden. Het waren de vrouwen van lichte zeden die zeelieden van overal ontvingen op het befaamde Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Dat eiland heette in de volksmond ook wel Kaap Kat of kortweg de Kaap. Het was de vrijplaats voor jazzmusici, kroeglopers, prostituees en al het andere ongeregeld dat graag in duistere regionen vertoeft.

Zangeres en actrices Lizzy Timmers maakt over de Kaap een muzikale voorsteling, Kaap Kat genaamd. Op de speelvloer zijn met witte lijnen de contouren van het eiland aangegeven. De toneelspelers en muzikant Laurens Joensen brengen met korte sketches en historische verwijzingen een ode aan Katendrecht. Mooi is de scène tussen de eenzame, dronken vrouw die zo graag een man wil.

Timmers zelf introduceert de historische aspecten van Katendrecht. In een losse, vrolijke potpourri ontstaat een intrigerend beeld van het eiland. Jammer is dat gaandeweg de historische verhaallijn wordt losgelaten en Kaap Kat een tamelijk ‘gewone’ voorstelling wordt, weliswaar erg onderhoudend, maar net niet snijdend genoeg. ‘Foxy foxtrot met je elastieken benen’ is altijd goed te horen.

Het exotische anarchisme had sterker aangezet mogen worden. Zoveel verwachtingen in het begin, zoveel fijnzinnig getekende sfeer. En dan een open slot. Desalniettemin: het oude Katendrecht is even tot leven gekomen.

    • Kester Freriks