Jared Lee Loughner tegen overheid

This March 2010 photo shows a man identified as Jared L. Loughner at the 2010 Tucson Festival of Books in Tucson, Ariz. The Arizona Daily Star, a festival sponsor, confirmed from their records that the subject's address matches one under investigation by police after a shooting in Tucson that left U.S. Rep. Gabrielle Giffords wounded and at least five others dead. Police say a suspect is in custody, and he was identified by people familiar with the investigation as Jared Loughner, 22, of Tucson. (AP Photo/Arizona Daily Star, Mamta Popat) NO MAGS, NO SALES, MANDATORY CREDIT AP

Jared Lee Loughner (1988) is een eenling. Een door hem geïntrigeerd buurmeisje en klasgenote probeerde jarenlang contact met hem te zoeken. Het enige antwoord dat ze kreeg was een e-mail met een hakenkruis, vertelt haar vader Stephen Woods.

De familie Loughner was niet geliefd in Orangewood Estates, een bungalowwijk voor de middenklasse in Noord-Tucson, op vijf minuten rijden van de plek waar Loughner schoot. Zijn moeder is hartelijk, zijn vader „een complete klootzak”, volgens Woods. Zaterdag stapte vader Loughner ineens bij de buren binnen. De politie was langs geweest. „Mijn zoon heeft”, zei hij, „een donkere kant die ik niet aankan.”

Loughner gebruikte marihuana. Hij ging voortijdig van de Mountain View High School in Tucson af en werd dit najaar van het Pima Community College verwijderd. Hij verstoorde de lessen met vreemd gelach en plotselinge uitbarstingen, volgens docenten.

Een rechtbankverslag meldt een klein drugsdelict dat later is geseponeerd. Hij kwam met justitie in aanraking na doodsbedreigingen – niet tegen Giffords. Hij probeerde zich in te schrijven bij het leger, maar hij werd geweigerd. Waarom is onbekend.

Op internet staan filmpjes van Loughner. Hij noemde zichzelf een „wakkere dromer”. Hij beschuldigde de overheid van hersenspoeling door grammatica en propageerde een nieuwe valuta voor de VS.

Schulden moesten afbetaald met dekking van goud en zilver. Dat is volgens deskundigen een opvatting die voorkomt in extreem-rechtse kringen. Geopperd wordt dat Loughner antisemitische motieven zou hebben. Gabrielle Giffords is Joods.

Klasgenoten noemden Loughner een „hater”, „een goth-type”, „een rare vogel”, „emotioneel onderontwikkeld” en „links” tot „libertair” en „absoluut sociaal-liberaal”. Hij zou geobsedeerd zijn door het einde der tijden in 2012 volgens de Maya-kalender.

Loughner kocht op 30 november vorig jaar een 9 mm-Glock, een semi-automatisch handvuurwapen bij een filiaal van Sportsman’s Warehouse. Afgelopen zaterdag schreef hij „Dag” op MySpace. „Beste vrienden...wees alsjeblieft niet boos op me.”