Jan Nagel (50Plus) kan met weinig zetels veel invloed krijgen

Partijvoorzitter van 50Plus Jan Nagel is lijsttrekker voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Dat bleek vandaag bij de presentatie van de lijst. De partij doet in alle twaalf provincies mee voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart.

De 71-jarige oud-PvdA’er stond onder meer aan de wieg van Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland. Ook was hij betrokken bij het mislukte politieke avontuur van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Het hoofdredactioneel commentaar van NRC stelt vandaag dat het erop lijkt dat “politiek voor Nagel vooral een bezigheidstherapie is.”

Maar volgens politiek redacteur Erik van der Walle maakt dat imago weinig uit voor de verkiezingsuitslag:

“Dat is meer iets waar de media zich mee bezig houden. Hij mikt op de onvrede bij de vijftigplusser en verwijst niet voor niets naar de PVV. Als mensen zich herkennen in het beeld dat hij neerzet, maakt hij zeker een kans. Maurice de Hond heeft de potentie al geschat op ongeveer 4 tot 5 zetels in de Eerste Kamer (totaal: 75). In de praktijk komt het zeteltal van een partij uit op 10 tot 50 procent van de potentie. Maar met de huidige verhoudingen kan je met twee of drie zetels in de Eerste Kamer al een machtsfactor worden, zo redeneert Nagel. Als een meerderheid voor de coalitiepartijen van het kabinet Rutte al of niet met jouw hulp kan ontstaan, dan heb je grote invloed. Daarvoor hoef je geen hele grote partij te zijn.” - Erik van der Walle, NRC

Eerder was al bekend dat Henk Krol (60), hoofdredacteur van de Gay Krant en voormalig voorlichter van de VVD-fractie, op de lijst staat. Op de 50Plus-districtslijsten staan onder anderen een aantal oud-burgemeesters en -rechters. Dammer Ton Sijbrands, schaker Hans Böhm, oud-wielrenner Cees Priem, voormalig “tv-icoon” Koos Postema en voormalig politievoorlichter Klaas Wilting zijn lijstduwer.

Wat wil 50Plus?
Een deel van het politieke program van de nieuwe ouderenpartij heeft betrekking op AOW en pensioenen. Zo wil de partij voorkomen dat de AOW-leeftijd op termijn naar 67 jaar gaat, zoals door het vorige kabinet is besloten. Ook wil de partij dat de vakantietoeslag voor AOW’ers wordt verhoogd. En de Bosbelasting – rijkere ouderen moeten belasting betalen over hun AOW – wordt afgeschaft.

De partij pleit ervoor om het aantal generaals en kolonels in het leger te halveren. En ook de aftrek van de hypotheekrente is niet heilig: in het begin moet de rente volledig aftrekbaar zijn, later moet die aftrekbaarheid teruglopen.