Israël sloopt historisch hotel in Oost-Jeruzalem

Op het moment dat de VS het vredesproces proberen vlot te trekken.

Ondanks buitenlandse protesten is Israël gisteren begonnen met de sloop van het voormalige Sherpherdhotel in Oost-Jeruzalem. Het gebouw moet plaatsmaken voor twintig Israëlische appartementen midden in een Palestijnse wijk. De Palestijnse autoriteit en de Amerikaanse regering hebben bezwaar gemaakt tegen het plan.

De sloop van het hotel vergroot het wantrouwen tussen Israël en de Palestijnen, op een moment dat de VS het vredesproces proberen vlot te trekken. Die zijn vastgelopen op de Israëlische nederzettingenpolitiek op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Israëlische en Palestijnse gezanten gaan deze week naar de VS in een poging om het vredesproces nieuw leven in te blazen. Maar de Palestijnen hebben al gezegd dat ze de Israëlische gezant niet direct zullen spreken. „Zo lang deze regering doorgaat met nederzettingen en daden als de sloopt van het Shepherdhotel, zullen er geen onderhandelingen zijn”, zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat.

Het eigendom van het hotel wordt betwist. Het werd in de jaren dertig gebouwd voor grootmoefti Haj Amin al-Hussayni, die vocht tegen de Britse kolonisten en de zionisten en tijdens de Tweede Wereldoorlog bondgenoot van Adolf Hitler was. Na de Israëlische annexatie van Oost-Jeruzalem in 1967 kwam het in Israëlische handen. In 1985 kocht een Joods-Amerikaanse miljonair het gebied. Na jaren van bureaucratisch getouwtrek kreeg hij in 2009 een vergunning voor het bouwproject. (BBC, AP)