IJsland roept VS op het matje

De regering van IJsland heeft de Amerikaanse ambassadeur Luis Arreaga om opheldering gevraagd over het onderzoek naar de IJslandse politica Birgitta Jónsdóttir. WikiLeaks meldde zaterdag dat het Amerikaanse ministerie van Justitie per gerechtelijk bevel de persoonlijke gegevens van enkele leden van de klokkenluiderssite bij Twitter zou hebben opgevraagd, waaronder die van Jónsdóttir. De minister van Binnenlandse Zaken noemde het opvragen van de persoonlijke gegevens „een ernstige zaak, vooral met het oog op de vrijheid van meningsuiting.” Jónsdóttir, die eenmalig met WikiLeaks samenwerkte, heeft aangekondigd een procedure te starten om de gegevensoverdracht te voorkomen. Naast Jónsdóttir vroegen de Amerikaanse onderzoekers informatie op van Julian Assange (oprichter van WikiLeaks), Bradley Manning (die vermoedelijk documenten naar WikiLeaks lekte) en van de Nederlandse hacker Rop Gonggrijp. (AP)