Het was een roerig weekendje voor Liverpool

Liverpool presteert slecht in de Premier League en kan nu ook de FA Cup vergeten.

De nieuwe coach Dalglish moet het tij doen keren, maar de financiële nood is hoog.

Liverpool's Slovakian defender Martin Skrtel (3rd R) applauds as he leaves the pitch with team mates after their 1-0 defeat to Manchester United during the FA Cup third round football match at Old Trafford in Manchester, north-west England on January 9, 2011. AFP PHOTO/PAUL ELLIS --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE Additional licence required for any commercial/promotional use or use on TV or internet (except identical online version of newspaper) of Premier League/Football League photos. Tel DataCo +44 207 2981656. Do not alter/modify photo AFP

Boze fans, een trainerswissel en ook nog eens uitgeschakeld worden in de FA Cup. Liverpool beleefde een roerig weekeinde. De club verloor gisteren in het bekertoernooi van Manchester United (1-0).

The Reds beleven zowel binnen als buiten de lijnen een turbulente voetbaljaargang. Liverpool staat slechts twaalfde in de Premier League. Dat veroorzaakt onrust bij bestuurders en publiek. De Fenway Sports Group, het Amerikaanse consortium dat de aandelen van Liverpool in oktober voor 477 miljoen dollar overnam, besloot afgelopen zaterdag in te grijpen. Ze deden dat na herhaaldelijke protesten van boze supporters. In een persverklaring liet de club weten dat Liverpool en trainer Roy Hodgson in ‘goed overleg’ uit elkaar zijn gegaan.

Hodgson was nog maar een half jaar in dienst bij The Reds. Diezelfde dag nog werd Kenny Dalglish als opvolger gepresenteerd. ‘Liverpool go back for their future’, becommentarieerde The Observer die keuze gisteren. Dalglish beleefde in de jaren tachtig successen als coach van Liverpool. In zijn eerste seizoen won hij de dubbel (FA Cup en landstitel), waarna nog drie landstitels volgden. Die gouden tijden moeten nu herleven.

Saillant detail is dat Dalglish eerder dit seizoen verklaarde dat Liverpool geduld moest hebben met Hodgson. „De malaise bij Liverpool is niet de schuld van Hodgson”, zei hij. „De club gaat nu eenmaal door een overgangsperiode.” Na zijn aanstelling sprak Dalglish andere taal: „Ik ben de gelukkigste man op aarde.”

De keuze voor Dalglish, die elf jaar geleden voor het laatst een club trainde (Celtic) kan niet los worden gezien van de belabberde financiële situatie bij Liverpool. The Financial Times berekende eerder dat de club circa 425 miljoen euro aan schulden heeft. Geld voor een topcoach ontbreekt.

De Fenway Sports Group is vooral geschrokken van de hoge salarissen bij Liverpool. Spelers als Joe Cole (420 duizend euro per maand), Milan Jovanovic (280 duizend euro) en Ryan Babel (250 duizend euro) drukken zwaar op de begroting, terwijl ze nauwelijks aan spelen toekomen. Alleen Babel viel gisteren een half uur in. De drie dure reserves willen Liverpool alleen verlaten als ze elders onder dezelfde voorwaarden een contract kunnen tekenen.

Liverpool, in 2005 nog winnaar van de Champions League, heeft de laatste jaren behoorlijk wat spelers moeten verkopen. Xabi Alonso (Real Madrid), Javier Mascherano (Barcelona), Yossi Benayun (Chelsea) en Albert Riera (Olympiakos Piraeus) werden voor veel geld van de hand gedaan. De transferopbrengsten werden gebruikt om verliezen af te dekken. Liverpool verloor daardoor de aansluiting met clubs als Chelsea, Manchester United, Arsenal en – sinds de recente overname – ook Manchester City. Dit seizoen heeft Liverpool al negen competitiewedstrijden verloren, waardoor de achterstand op koploper Manchester United is opgelopen tot negentien punten.

Om de club van een nieuwe (financiële) impuls te voorzien wordt al jaren gewerkt aan plannen voor een nieuw stadion. De kosten van het Stanley Park Stadium bedragen ongeveer 350 miljoen euro, maar of het er ook daadwerkelijk komt is nog maar de vraag. Martin Broughton, oud-bestuurslid van Liverpool, liet in de Daily Mail weten dat Liverpool gezien de miljoenenschuld samen met aartsrivaal Everton een stadion moet betrekken. Dat stuit op fel verzet bij de supporters. Een langer verblijf op Anfield Road is daardoor een serieuze optie.

De Amerikaanse eigenaren John Henry en Tom Werner maken zich grote zorgen over de slechte sportieve prestaties. „Zoals het nu gaat is onacceptabel”, liet Henry eerder weten aan The Guardian. Alleen in de Europa League (tweede ronde) is Liverpool nog kansrijk.

Gisteren werd de ploeg uitgeschakeld in de FA Cup. Manchester United kwam al vroeg op voorsprong via Ryan Giggs (37). Hij benutte in de tweede minuut een strafschop, nadat Dimitar Berbatov was gevloerd door verdediger Daniel Agger. Na een half uur leek de wedstrijd beslist toen aanvoerder Steven Gerrard, die in de belangstelling staat van Real Madrid, met een rode kaart het veld moest verlaten. In de tweede helft verzuimde Manchester United – zonder Wayne Rooney (enkelblessure) en Edwin van der Sar (rust) – de score op te voeren. Liverpool, waar Dirk Kuijt het hele duel speelde, werd nog gevaarlijk met een vrije trap van Fabio Aurélio.

    • Jan Cees Butter