Het moet wel leuk blijven

Een paar dagen geleden zette een journalist een filmpje van een dakloze man online, waarin deze liet horen dat hij over een ‘God-given gift of voice’ beschikte. Tot dat moment stond hij met verwilderd haar en rasperige grijzende baard langs een snelweg in Ohio, waar hij een kartonnen bordje omhoog hield om aan de voorbijrijdende auto’s uit te leggen dat hij een voormalig radio-omroeper was die zware tijden had gekend. Zijn stem bleek nog mooier dan hij had aangekondigd en een paar dagen YouTube, internetfora en nieuwssites later kent de hele wereld hem en regent het aanbiedingen voor werk.

Inmiddels is hij geschoren, geknipt, na 20 jaar herenigd met zijn 92-jarige moeder en meer bejubeld dan perenijsjes. Hij wordt omroeper van het basketbalteam de Cleveland Cavaliers, maakt reclame voor macaroni en heeft een rol als radio-dj aangeboden gekregen in een film met Robert de Niro. Zijn grootste doel is ervoor zorgen dat zijn moeder en zijn negen kinderen trots op hem zijn.

Het verhaal van Ted Williams is een hartverwarmend sprookje waar de wereld even massaal van zuchtte. Ha! Daar willen we meer van, moet FoxNews gedacht hebben. Die gedachte resulteerde in deze reportage: een reporter gaat in Indianapolis de straten op om aan zwervers te vragen of ze toevallig een gouden stem bezitten. Ze kondigt haar speurtocht aan door geamuseerd in de camera te zeggen: „Ik ben op zoek naar Indianapolis’ golden voice!” Om samenzweerderig te vervolgen met „Misschien is zij het wel,” doelend op een dik ingepakte vrouw op de hoek van een straat. Vervolgens vraagt ze of de vrouw misschien een talent heeft. De vrouw – nogal verbaasd – zingt voorzichtig een couplet van het lied Amazing Grace. Daarna zingt ook haar dakloze zus een paar regels. De reportage eindigt in de studio, waar de oproep wordt gedaan of iemand deze vrouwen misschien een tweede kans wil geven.

Het moge duidelijk zijn: het is Red Een Leuke Zwerver-maand. Even is het helemaal bon ton om bij te klussen als daklozenweldoener. Mocht de dakloze van je keuze nou geen kunstje willen doen omdat hij met grote problemen kampt, behoefte heeft aan professionele hulp of misschien gewoon je videocamera probeert af te pakken om hem te verpatsen voor vijftienhonderd blikjes Euroshopperbier, zoek dan verder. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Deze beweging kan vervolgens de opmaat zijn voor de spectaculaire nieuwe show Homeless People Got Talent, waarin er uiteraard zal worden gedanst en gezongen, maar waar ook kartonnen dozen in een geheel nieuwe architectuur langskomen, subliem vormgegeven boodschappentassen worden getoond of zeer fashion forward-combinaties van zoveel mogelijk kledingstukken over elkaar heen de catwalk sieren. Zodat we ons allemaal weer even verbaasd kunnen realiseren: goh, het zijn net mensen.

Renske de Greef

    • Renske de Greef