Het altijd-goed-recept

Iedere kok moet er minstens één hebben: een altijd-goed-recept. De maaltijd waar je haast geblinddoekt inkopen voor kunt doen, iets wat je zo vaak hebt klaargemaakt dat je, als je je pols gebroken hebt of door andere onvoorziene omstandigheden niet aan het fornuis kunt staan, vanuit een luie stoel je huisgenoot kunt instrueren. Zo’n gerecht waar je op zijn minst eens per maand aan denkt, als je even geen inspiratie hebt voor originele culinaire avonturen, en waar je je dan de hele dag stilletjes op verheugt omdat je wéét dat je die avond verschrikkelijk lekker gaat eten. Vandaag deel ik mijn eigen altijd-goed-recept met jullie.

In z’n allersimpelste (en niet te versmaden) incarnatie heb ik dit in vakantiehuisjes over de hele wereld klaargemaakt: zelfs de meest eenvoudige dorpswinkel verkoopt immers wel eieren en worst, blikken bonen en tomaten. Maar dit is mijn favoriete versie, met kikkererwten en chorizo – geëvolueerd na jaren van uitproberen en variëren op iets wat ooit begon als het recept voor huevos a la flamenca in het Spaanse kookboek van Penelope Casas. Ze zou haar eieren vermoedelijk niet meer herkennen, maar toch ben ik haar nog steeds dankbaar dat ze me op het idee bracht chorizo, tomaten en ei te combineren.

De chorizo is de ster en smaakmaker van dit gerecht, dus het loont de moeite om naar een (Spaanse) delicatessenwinkel te gaan en een goeie worst te kopen. Maar als de supermarkt je enige shop-optie is kan het ook met de daar verkrijgbare chorizo, mits het een hele worst is – dunne plakjes werken hier niet.

Het gebakken of gepocheerde ei is beslist niet optioneel: de combinatie van romig-vloeibare dooier, stevige kikkererwten, zoetzure tomatensaus en pikante worst is de absolute voorwaarde voor ‘altijd goed’.

Voor 4 personen

1 aubergine, in kleine blokjes

4 flinke aardappels, in kleine blokjes

300 gram chorizo, in blokjes

1 grote ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, gesnipperd

1 blik gepelde tomaten, fijngehakt

2 blikken kikkererwten à 200 gram, uitgelekt

een handje gehakte peterselie

4 eieren

olijfolie

optioneel: groene asperges, gekookt en in stukjes, of een paar handjes ontdooide diepvriesdoperwten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep de aubergine en aardappel om met een beetje olie en wat zout en spreid ze in 1 laag uit op een bakplaat. Rooster ze in 30 minuten goudbruin en gaar. Bakken in de koekenpan kan ook, maar kost meer olie.

Bak de chorizo op laag vuur een minuut of 5. Doe de ui en knoflook erbij en bak deze 10 minuten mee. Doe de tomaten en kikkererwten erbij, zout en peper, een scheut water, en stoof alles samen nog zo’n 10 minuten. Roer tenslotte de geroosterde aardappel en aubergine erdoor en de peterselie, en eventueel de asperges/doperwten. Pocheer de eieren of bak ze (maar laat de dooier heel en zacht). Serveer elke portie met een ei erop.

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Klary Koopmans