Hans Klok in een hok

Beeld uit het televisieprogramma 24 uur met... Hans Klok Foto: VPRO
Beeld uit het televisieprogramma 24 uur met... Hans Klok Foto: VPRO

24 uur met Hans KlokNed.3, 20.25-21.15 uur

Hans Klok zou soms willen dat meer mensen het geheim achter zijn trucs zouden kennen – dan zouden ze ook beter beseffen wat voor moeilijk vak hij heeft. Maar hij houdt zich toch maar aan het internationale goochelaarsgebod dat niemand ooit onthult hoe een truc in elkaar zit.

Vooralsnog moet hij zodoende zelf zeggen hoe knap het is wat Hans Klok doet. Sterker nog: hij rekent Hans Klok tot de internationale top-3 van goochelaars. En ja, hij spreekt over Hans Klok in de derde persoon. Hij beoordeelt de theaterman vanaf een afstand. Als iemand die „een soort prins op een wit paard” speelt en uiterst bewust „een heel duidelijk imago” voor zichzelf heeft gecreëerd: als de spektakelmagiër met de wapperende blonde haren.

Hans Klok is de eerste hoofdpersoon in de derde serie van 24 uur met..., waarin de gast zich een etmaal lang laat opsluiten met interviewer Wilfried de Jong. De komende weken volgen Pierre Bokma, Fleur Agema, Jack Wouterse en Albert Verlinde.

Enerzijds is die 24-uursformule gebouwd op de hoop dat de gast allengs, tijdens zo’n ongewoon lange interviewsessie in de schijnbare intimiteit van een in de studio gebouwd studentenhok, meer geneigd zal zijn het achterste van zijn tong te laten zien. Anderzijds dient zich een cruciale beperking aan: de uitzending duurt maar drie kwartier. Minus acht uur slaap blijven er nog zestien opname-uren over, waarvan dus nog minder dan één zestiende wordt vertoond. Zo kan de montage nooit anders dan fragmentarisch zijn.

Dat geldt ook voor de aflevering met Klok. Maar hij kan goed over zijn vak vertellen en lijkt er ook aardigheid in te hebben. Hij maakt geen aanstalten om – naar het voorbeeld van zijn grote voorbeeld Houdini – te ontsnappen.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder