Haïtiaanse jongeren fotograferen hun Haïti

Fifty-four year old Magda lost her home in January's devastating earthquake, and lived in a tent for fear of returning home due to aftershocks. A kerosene lamp fell over and her tent caught on fire which prompted her to move back to the family home in Jacmel, Haiti. In October 2010 Plan commissioned the photojournalist Natasha Fillion to train and work with 22 Haitian teenagers. Over the course of two weeks these young people documented the world through their own eyes.

„Ik wilde geen foto’s maken die mensen somber maken, maar laten zien dat we ondanks alles wat gebeurd is, doorgaan met onze activiteiten. We eten en gaan naar school.” Dat zegt Rose Camille, een 19-jarige Haïtiaanse jonge vrouw die woont in de Haïtiaanse kustplaats Jacmel. Zij is een van de 22 teenagers in Haïti die op initiatief van de kinderrechtenorganisatie Plan International een digitale fotocamera hebben gekregen, met de opdracht: fotografeer je eigen alledaagse leven. Plan heeft dat gedaan na de aardbevingsramp op 12 januari vorig jaar, om ook jongeren in Haïti een stem te geven: bijna de helft van de bevolking in Haïti is onder de 18. Bovendien wilde Plan ook nog een ander, eigen geluid van jonge Haïtianen laten klinken, naast alle rampfoto’s en -berichten die in de media overheersen. Jongeren van 14 tot 19 uit zowel de wijk Croix-des-Bouquets, een stadsdeel van de hoofdstad Port-au-Prince, als uit Jacmel kregen een camera. De Canadese fotojournaliste Natasha Fillion gaf de kinderen een tweedaagse fotocursus. Daarna gingen ze aan de slag met de opdracht: fotografeer je eigen huis, je vrienden, school, etc. Gisteren is in Port-au-Prince een expositie met hun foto’s, Haiti Through Our Own Eyes, geopend. Op de Achterpagina een kleine selectie. Meer foto’s op YouTube, in een filmpje van Plan, zoektermen: Haiti Through Our Own Eyes.