Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Protesten Tunesië kunnen regering op knieën dwingen

A Tunisian demostrator injured during clashes with security forces is carried away by fellow protestors in Regueb, some 37 Kms from Sidi Bouzid on January 9, 2011. Eight people were killed and nine injured in cost of living riots in two towns in south-central Tunisia over the weekend, the interior ministry said in an updated toll. AFP PHOTO/STR
A Tunisian demostrator injured during clashes with security forces is carried away by fellow protestors in Regueb, some 37 Kms from Sidi Bouzid on January 9, 2011. Eight people were killed and nine injured in cost of living riots in two towns in south-central Tunisia over the weekend, the interior ministry said in an updated toll. AFP PHOTO/STR Een gewonde demonstrant wordt weggedragen in Regueb. Foto AFP / STR

Bij de aanhoudende protesten in Tunesië zijn dit weekend veertien doden gevallen. Ook vandaag moest de politie in verschillende dorpen en steden met waarschuwingsschoten de woedende menigte in bedwang houden.

Ooggetuigen vertellen persbureau Reuters dat de politie in de lucht schoot bij onlusten in het zuidwestelijke Gassrine, en dat ook begrafenissen van eerder omgekomen demonstranten in Regueb in geweld uitmondden.

Regueb zou door de politie omsingeld zijn. In de stad knokken 2000 demonstranten met de politie, die reageert met traangas en waarschuwingsschoten.

De Tunesische president Ben Ali zegt vandaag dat hij voor 300.000 extra banen zal zorgen, meldt Al-Jazeera. De regering heeft ‘de boodschap ontvangen’, zei de minister van Communicatie. De president herhaalde op televisie dat de onrust het werk is van ‘gemaskerde gangs’. Ook sloot de regering alle scholen en universiteiten, in de hoop de protesten te temperen.

De nu al drie weken aanhoudende protesten in het Noord-Afrikaanse land zijn de hevigste in drieëntwintig jaar. Analisten beginnen zich af te vragen of de protesten het einde inluiden van het regime van president Zine al-Abidine Ben Ali. NRC buitenlandredacteur Carolien Roelants denkt dat het gewelddadige optreden van politie en leger op den duur gevaarlijk kan zijn voor de positie van Ben Ali.

“Het is lastig te zeggen of de regering dit overleeft. Het regime kan nog heel wat geweld inzetten tegen de demonstranten, en de vraag is hoeveel die aankunnen. Als ze zo murw zijn dat ze ondanks dat geweld door blijven gaan, dan is er een kans dat de politie of het leger de steun aan de regering op een gegeven moment laat vallen. De protesten duren nu al erg lang, maar hoe lang ze nog moeten duren voor zo’n omslag komt weet niemand. En dan is de vraag: wie staat er op? Er is geen charismatische oppositieleider en het verzet is chaotisch. Dat wil niet zeggen dat er niet iemand opstaat die door dit protest vleugels krijgt, maar dat is nog niet gebeurd.”

Tunesië staat normaal gesproken te boek als mooi vakantieland, maar is volgens Roelants een politiestaat.

“Het is een ontzettend repressief regime. Tunesië is een politiestaat en het is er tot voor kort in geslaagd om de bevolking stil te houden. Voor toeristen is het een erg prettig land, maar er is totaal geen politieke vrijheid. Dat de protesten nu zo hevig en lang zijn uitgebroken is een teken dat de regering haar grip verliest.”