Geleend e-book krijg je altijd schoon terug

Digitale boeken worden steeds beter in het imiteren en zelfs overtreffen van hun papieren voorgangers. Amazon heeft een systeem ontwikkeld waardoor gebruikers van hun e-lezer Kindle digitale boeken kunnen uitlenen aan vrienden. Tot nu toe kon een aangekocht e-boek slechts vanuit één enkele account worden gelezen.

Amazon legt de uitleners wel beperkingen op om het massaal online verschijnen van illegale kopieën zoals bij cd’s te beperken. Een boek kan aan slechts eenmalig aan één persoon worden uitgeleend. Na veertien dagen wordt het automatisch teruggeplaatst op het account van de eigenaar. Momenteel werkt het systeem alleen in de Verenigde Staten, maar vermoedelijk zullen de andere landen waar Amazon zijn Kindle verkoopt spoedig volgen.

Hoe je ook over elektronische boeken denkt, ze hebben in ieder geval als voordeel dat je een uitgeleend boek altijd terugkrijgt, en dat er geen vreemde vlekken of gekreukte pagina’s aan je favoriete roman zijn toegevoegd.

Ook het uitlenen van e-boeken door de Nederlandse bibliotheken verloopt na een moeizame start steeds vlotter. Michiel Laan van Bibliotheek.nl, een stichting die zich bezighoudt met de uitbreiding en het beheer van de landelijke digitale bibliotheek, is optimistisch. „Twintig procent van de bibliotheken biedt nu digitale boeken aan, maar het aantal uitleningen is nog laag omdat het aanbod nog beperkt is. Dat komt omdat digitale boeken volgens het huidige auteursrecht niet mogen worden uitgeleend. Bibliotheken moeten voor elk boek aan de auteur of uitgeverij vragen of het mag.”

Bibliotheek.nl en de bibliotheeksector zijn in gesprek met de uitgevers en vertegenwoordigers van auteurs om tot een algemene regeling te kopen. „Dit zou voor bibliotheken, uitgeverijen, auteurs en liefhebbers van digitaal lezen een goede zaak zijn.”

Sabeth Snijders

    • Sabeth Snijders