'Gabby' Giffords vóór wapenbezit

In this March, 2010 photo provided by the office of Rep. Gabrielle Giffords, Giffords poses for a photo. Giffords was critically wounded during a shooting at a political event Saturday, Jan. 8, 2011 in Tucson, Ariz. (AP Photo/Office of Rep. Gabrielle Giffords)
In this March, 2010 photo provided by the office of Rep. Gabrielle Giffords, Giffords poses for a photo. Giffords was critically wounded during a shooting at a political event Saturday, Jan. 8, 2011 in Tucson, Ariz. (AP Photo/Office of Rep. Gabrielle Giffords) AP

Tot zaterdag was Democraat Gabrielle Dee Giffords (1970, Tucson) niet erg bekend bij het Amerikaanse publiek buiten haar kiesdistrict in Arizona. In politiek Washington viel ze wel op. Deze week las zij het Eerste Amendement van de grondwet voor in het Huis van Afgevaardigden, een initiatief van de conservatieve Tea Party.

Giffords, koosnaam ‘Gabby’, was Republikein voordat ze in 2000 overstapte naar de Democraten. Ze behoort tot de zogenoemde Blue Dog Coalition van gematigde Democraten. Zij is vurig voorstander van het grondwettelijke recht op vrij wapenbezit. In 2008 steunde ze de opheffing van het wapenverbod in Washington D.C. door het federale Hooggerechtshof.

Giffords was sinds 2007 lid van het Huis van Afgevaardigden in Washington. Vorige week begon zij aan haar derde termijn als Afgevaardigde van Arizona. Bij de Congresverkiezingen van november versloeg Giffords Republikein Jesse Kelly, die werd gesteund door de Tea Party-beweging. Kelly voerde campagne tegen Giffords afwijzing van een strenge immigratiewet in Arizona vorig jaar. Niet dat Giffords mild is jegens illegalen. Ze is voorstander van ‘boots on the ground’: strenge grenscontrole om illegalen uit Latijns-Amerika, veelal Mexicanen, te weren, en strenge vervolging van opgepakte mensensmokkelaars.

Ze stemde echter tegen de wet die politieagenten zou verplichten iedereen die er uitziet als illegaal te vragen naar zijn of haar verblijfsstatus. Mensenrechten organisaties vreesden een heksenjacht op de hispanics in Arizona. Het wetsvoorstel is in afgezwakte vorm aangenomen. Omstreden in Arizona was ook Giffords steun voor de zorgwet van president Obama, met verplichte ziektekostenverzekering.

Volgens artsen maakt Giffords het naar omstandigheden goed. De kogel die haar raakte, ging boven haar oor haar schedel in en via haar voorhoofd naar buiten. Ze kan op verzoek in haar vingers knijpen. Giffords is getrouwd met Mark Kelly, Irak-veteraan en astronaut bij ruimtevaartorganisatie NASA. Volgens haar campagnesite houdt ze van wandelen en motorrijden; haar droom is een motortocht naar Argentinië.