Frankrijk: Dood gijzelaars in Niger is werk van Al-Qaeda

People sign condolence books in memory of Antoine de Leocour (L) and Vincent Delory (R), who were found dead, apparently executed by their kidnappers, after French special forces joined a failed attempt to rescue them on Saturday in the African state of Niger, at Linselles' city hall, northern France January 10, 2011. The two victims were abducted from a bar, bringing to eight the number of French nationals snatched in Niger since last April. REUTERS/Luc Moleux (FRANCE - Tags: POLITICS CRIME LAW) Fransen tekenen een condoleanceboek voor de twee omgekomen Fransen, Antoine de Leocour en Vincent Delory. Foto Reuters / Luc Moleux

Frankrijk is er zeker van dat Al-Qaeda schuldig is aan de moord op twee Franse gijzelaars in Niger. De Franse premier Fillon wijst naar AQIM, de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda.

De lichamen van de twee gijzelaars werden zaterdag vlakbij de grens met Mali gevonden. Franse militairen waren op dat moment al met een reddingspoging bezig, en waren in gevecht met de ontvoerders.

“We zijn er bijna zeker van dat het AQIM was. Ze werden in koelen bloede uitgeschakeld. Het onderzoek naar de moord gaat door en de familie’s zullen worden ingelicht over de resultaten.” Francois Fillon

In de voormalige Franse kolonie Niger wonen zo’n 1550 Fransen. Fillon riep die op voorzichtig te zijn. “Ik zeg u niet dat u moet vertrekken, maar u moet waakzamer zijn,” drukte Fillon de Fransen in Niger op het hart.

Vijf andere Fransen, die in september werden gegijzeld in Niger, worden waarschijnlijk vastgehouden in Mali. Ook zij worden volgens de Franse autoriteiten vastgehouden door Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb, AQIM.

In juli 2010 vochten Franse militairen samen met Mauritanische tegen AQIM in Mali. Vertegenwoordigers van AQIM zeiden toen dat Sarkozy ‘de poorten naar de hel heeft opengezet’.

    • Peter van der Ploeg