ETA kondigt permanente wapenstilstand af

De videoboodschap van de ETA wordt getoond op televisieschermen in een supermarkt in Guernica. Foto Reuters / Vincent West

De ETA kondigt een permanente wapenstilstand af. De Baskische afscheidingsbeweging herhaalt dat ze een politieke oplossing voor het Baskische conflict nastreeft. Van opheffing is geen sprake. Nieuw is dat de ETA internationale waarnemers toelaat.

Update 14.20 uur: Voor Alfredo Perez Rubalcaba, de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, gaat de verklaring niet ver genoeg. De regering roept de ETA op haar wapens neer te leggen.

Verklaring
ETA’s verklaring (pdf/video) is vandaag te lezen in het Baskische dagblad Gara. De beweging zegt niets over het opgeven van wapens, een belangrijke eis van de Spaanse overheid.

‘Grote druk op ETA’
De aankondiging volgt op weken van speculatie over een nieuw  ETA-bestand, reageert NRC-correspondent Merijn de Waal:

“Vanuit links-nationalistische Baskische politieke  kringen is de afgelopen maanden  grote druk uitgeoefend op de terreurbeweging om een definitief  staakt-het-vuren af te kondigen. Dit nieuwe bestand volgt op de  mededeling van de de ETA op 5 september, via een video aan de  BBC, dat ze ‘geen aanvallende gewapende acties’ meer zou ondernemen.  Dit vage en weinig concrete staakt-het-vuren werd destijds  door de regering in Madrid meteen als ‘onvoldoende’ terzijde geschoven.”

In dit nieuwe communiqué houdt de ETA vast aan ‘het zelfbeschikkingsrecht van Baskenland’. “De beweging lijkt daarmee aan te sturen op een referendum over onafhankelijkheid van Spanje, een eis die Madrid hoogstwaarschijnlijk nooit  zal inwilligen”, aldus De Waal.

ETA
De ETA ontstond 52 jaar geleden uit onvrede over de Spaanse controle over Baskenland. Op 7 juni 1968 pleegde de beweging haar eerste dodelijke aanslag. Sindsdien kwamen meer dan 820 mensen om het leven. De organisatie is door de Europese Unie en de Verenigde staten bestempeld als terreurbeweging.

    • Marije Willems