En opnieuw is er een ouderenpartij, zetels gegarandeerd

Net als de PVV speelt ook de vanmorgen gepresenteerde partij 50Plus van Jan Nagel in op de onvrede bij de kiezer. „Niet voor niets zijn ouderen woedend.”

Nederland, Hilversum, 10-06-2001 oprichtingsvergadering Leefbaar nederland. vlnr Kopstukken, Jan Nagel, Henk Westbroek, Willem van Kooten. foto Michael Kooren.
Nederland, Hilversum, 10-06-2001 oprichtingsvergadering Leefbaar nederland. vlnr Kopstukken, Jan Nagel, Henk Westbroek, Willem van Kooten. foto Michael Kooren.

Bij de presentatie van zijn nieuwe partij 50Plus trok Jan Nagel (71) al in zijn openingszinnen de vergelijking met de PVV. „Die partij bewijst hoe moeilijk het is om een goede kandidatenlijst te realiseren. Wij hebben heel streng geselecteerd; het gaat nu eenmaal mis als je iemand op de lijst hebt staan met een meer dan gemiddelde kopstoot in huis.”

De voormalige PvdA-senator Nagel noemde de PVV vanochtend niet toevallig zo prominent. Wilders’ partij zal bij de komende Statenverkiezingen op 2 maart een grote concurrent worden van 50Plus. Beide partijen spelen in op de onvrede bij de (oudere) kiezer. „De kiezer voelt zich door de politiek bedonderd. Politici komen hun voor de verkiezingen gedane beloften niet na”, zo begint 50Plus de toelichting in het verkiezingsprogramma op de site. „Niet voor niets zijn ouderen woedend.”

En de PVV is nog om een andere reden een grote concurrent: ook 50Plus streeft naar een cruciale rol in de Eerste Kamer. „Zelfs als we maar twee of drie zetels halen, en ik denk dat we hoger uitkomen, dan kunnen we in de senaat een sleutelpositie innemen.” Nagel zou dan in staat zijn om in ruil voor steun aan het kabinet-Rutte een deel van zijn ambities te realiseren. Zowel PVV als 50Plus is nu nog niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer. Die mogelijk cruciale rol in de senaat bracht Nagel er toe om zelf lijsttrekker te worden. „Je komt tegenover ervaren politici te staan als Elco Brinkman [CDA] en Loek Hermans [VVD]. Dan is het goed als je iemand hebt die ervaring op dit vlak heeft.” Nagel was van 1977 tot 1983 senator voor de PvdA. Het is niet zijn enige politieke wapenfeit. De medeoprichter van VARA’s actualiteitenrubriek In de Rooie Haan stichtte in 1993 de lokale partij Leefbaar Hilversum. In 1998 veroverde hij met die partij 14 van de 37 raadszetels.

In 2001 stichtte hij Leefbaar Nederland, waarin Nagel onder meer met Pim Fortuyn samenwerkte. In de aanloop naar de verkiezingen kwam het in 2002 tot een breuk met Fortuyn, die toen verder ging met zijn eigen Lijst Pim Fortuyn.

Leefbaar Nederland ging ter ziele en het volgende project was de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang, waarvan journalist Peter R. de Vries lijsttrekker was. Toen De Vries constateerde dat zijn populariteit niet groot genoeg was, hief de partij zichzelf op. 50Plus nam wel de statuten en het rekeningnummer over.

Een deel van het politieke program van de nieuwe ouderenpartij heeft betrekking op AOW en pensioenen. Zo wil de partij voorkomen dat de AOW-leeftijd op termijn naar 67 jaar gaat, zoals door het vorige kabinet is besloten. Ook wil de partij dat de vakantietoeslag voor AOW’ers wordt verhoogd. En de Bosbelasting – rijkere ouderen moeten belasting betalen over hun AOW – wordt afgeschaft.

Lang niet alle punten hebben direct een link met 50-plussers. „Prima als je ons een ouderenpartij noemt”, zegt Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant en nummer vijf op de lijst voor de senaat. „Maar ik denk dat we een aantal dingen aankaarten die ook bij jongeren leven.”

De partij pleit ervoor om het aantal generaals en kolonels in het leger te halveren. En ook de aftrek van de hypotheekrente is niet heilig: in het begin moet de rente volledig aftrekbaar zijn, later moet die aftrekbaarheid teruglopen. „Natuurlijk kost het geld om de financiële positie van ouderen te verbeteren. Maar wij zijn helemaal geen voorstander van de JSF, wij willen het mes zetten in de externe medewerkers in Den Haag. Dat levert allemaal geld op”, aldus Krol.

Deze voormalige rechterhand van Hans Wiegel („maar ik ben maar heel kort lid van de VVD geweest”) stelde gisteren in het tv-programma Buitenhof dat opiniepeiler Maurice de Hond vier of vijf zetels verwachtte bij de verkiezingen van 2 maart. De Hond kwam direct met een correctie die Nagel vanochtend overnam. „Het gaat om potentie en dat is natuurlijk geen garantie. Maar als je weet dat de helft van de 50-plussers de oprichting van onze partij een goed idee vindt, dan is het niet gek dat we optimistisch zijn.”

    • Erik van der Walle