En de Liberaal van het Jaar is... Bits of Freedom

Bits of Freedom loopt volgens de JOVD voorop in de bescherming van de vrijheid op internet.

Onder anderen Femke Halsema, Hans Teeuwen en Neelie Kroes gingen privacyorganisatie Bits of Freedom al voor. Toch is het een kleine primeur: voor het eerst heeft de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD, een organisatie in plaats van een persoon aangewezen als ‘Liberaal van het Jaar’. Volgens de JOVD is internet het enige vrije podium ter wereld, en helpt Bits of Freedom mee om dat zo te houden. „De bescherming van de vrijheid op het internet is pas net begonnen en daarin loopt Bits of Freedom voorop”, zegt landelijk JOVD-voorzitter Martijn Jonk in het persbericht. Bits of Freedom is volgens de JOVD de enige organisatie die doeltreffend de burgerrechten en de vrijheid van informatie verdedigt op de digitale snelweg. Verder deelt de JOVD de zorgen met Bits of Freedom over de vrijheid op het internet – óók waar het besluiten van het zittende VVD-CDA-kabinet betreft. Jonk: „De obsessie van het ministerie van Veiligheid en Justitie met betrekking tot het controleren van het internet leidt tot dubieuze voorstellen en een stelselmatige beperking van de privacy en vrijheid op internet.” Aan welke successen Bits of Freedom de prijs concreet te danken heeft? Volgens de JOVD heeft de organisatie onder andere met succes de plannen van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra tegengehouden. Buma/Stemra wilde een heffing instellen op filmpjes op particuliere websites, dat heeft Bits of Freedom voorkomen. Bits of Freedom draagt de – jaarlijkse – prijs op aan iedereen die opkomt voor internetvrijheid, zo staat te lezen op hun website. (NRC)