Een schaatsende Belg op het tweede veld

Lars Boom komt af en toe het veldrijden opschudden. De wielrenner gebruikt dit moddergevecht in zijn voorbereiding op het wegseizoen en zo’n Nederlands kampioenschap van gisteren – ach, waarom niet, hij was nou toch in Sint-Michielsgestel, dan pak je zo’n titel even mee.

Er zijn skeeleraars die het schaatsen op ijs op die manier benutten. Zoals de pas 19-jarige Bart Swings, Belg en meervoudig Europees en wereldkampioen inline-skaten (zo wordt skeeleren ook genoemd). Schaatsen op wieltjes – veredelde vorm van rolschaatsen.

Hij beëindigde het EK schaatsen het afgelopen weekend met een negentiende plaats en verpulverde enkele persoonlijke records. Niet gek voor iemand die pas negen weken serieus op ijs traint.

In die periode werd hij Belgisch kampioen – het volstond om in Eindhoven drie andere deelnemers voor te blijven – schaatste mee in marathons en kwalificeerde zich in Erfurt voor de EK.

Het wordt tijd dat zijn landgenoten niet langer teren op de successen van de nep-Belg Bart Veldkamp. De echte Belg Kris Schildermans is dat niet gelukt – hij zal vooral worden herinnerd als de schaatser die twee keer op een EK werd gediskwalificeerd.

Swings verrichtte zijn prestaties op de Arena Riten in Collalbo. Zuid-Tirol, Noord-Italië. Een onoverdekte ijsbaan met weinig tribunes. Daar werden de EK gehouden – alsof de finale van de Champions League op het tweede veld van Kozakken Boys of Sporting ’70 wordt gevoetbald.

Schaatsen is mondiaal maar een minisport, maar er zijn wel olympische medailles mee te behalen – en dat kan van rolschaatsen niet worden gezegd. Swings heeft gelukkig die ambitie, dus volgt hier alvast de prognose voor de 5.000 meter op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji, Rusland: 1 Swings, 2 Skobrev, 3 Kramer.

Wel jammer dat Lars Boom eind deze maand in Sankt Wendel, Duitsland, niet aan het WK veldrijden meedoet. Dat moet ook maar eens een olympische sport worden.

john kroon

    • John Kroon