Dus Anil Ramdas besluit wat mooi is?

Volgens Anil Ramdas zijn de Toppers „veredelde karaoke” en komt André Rieu niet verder dan een „mechanische nabootsing van Strauss” (nrc.next, 7 januari). Kennelijk bezit Anil Ramdas de bijzondere gave om voor ons allen te besluiten wat mooi is, en wat niet. Nu ben ik zelf geen fan van de Toppers of Rieu, wel durf ik te stellen dat genoeg mensen het met Ramdas oneens zullen zijn over waar hij die scheidslijn trekt.

En daar zit de cruciale fout in zijn redenering. Het is niet zo dat verondersteld wordt dat Jan Modaal geen voorstellingen in het Concertgebouw kan betalen; er wordt simpelweg verondersteld dat hij die niet interessant vindt. Waarom zou hij dan, via subsidie, moeten betalen voor gratis concerten die hem toch niet interesseren? Laat hem dan maar sparen voor dat kaartje van 85 euro. Anders stel ik voor dat er ook subsidie gaat naar de ‘neppe kunst’, dat is wel zo eerlijk. Of zou Ramdas dan opeens ook voor afschaffing zijn?

Onno de Haan

Student TU Delft

    • Student Tu Delft
    • Onno de Haan