Drie jaar cel voor Republikeins kopstuk DeLay

Former House Majority Leader Tom DeLay waits for his sentencing decision at the Travis Co. Courthouse in Austin, Texas on Monday, Jan. 10, 2011 following his Nov. 24 conviction on charges of money laundering and conspiracy to commit money laundering in a scheme to illegally funnel corporate money to Texas candidates in 2002.(AP Photo/Jack Plunkett)
Former House Majority Leader Tom DeLay waits for his sentencing decision at the Travis Co. Courthouse in Austin, Texas on Monday, Jan. 10, 2011 following his Nov. 24 conviction on charges of money laundering and conspiracy to commit money laundering in a scheme to illegally funnel corporate money to Texas candidates in 2002.(AP Photo/Jack Plunkett) Tom DeLay vandaag in de rechtbank, in afwachting van het vonnis. Foto AP / Jack Plunkett

Voormalig Amerikaans congreslid Tom DeLay moet drie jaar de gevangenis in. Hij werd schuldig bevonden aan het opzetten van een samenzwering om geld wit te wassen.

De vroegere voorzitter van de Republikeinse fractie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maakte zich in 2002 schuldig aan illegale campagnefinanciering voor kandidaat-afgevaardigden in Texas. ‘The Hammer‘ had 190.000 dollar aan bedrijfsdonaties laten doorsluizen naar campagnekassen. Het is in Texas verboden om donaties uit het bedrijfsleven direct in de campagnekas te storten.

Een jury achtte het Republikeinse kopstuk in november vorig jaar al schuldig. Toen hing hem nog een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De rechter legt hem nu drie jaar op voor de samenzwering, en vijf jaar voor het witwassen. Daarvoor krijgt hij echter tien jaar voorwaardelijk en hoeft zo die vijf jaar niet in een cel door te brengen.

DeLay, ooit een van de machtigste mannen in de Amerikaanse politiek, noemde de beschuldigingen ‘politiek gemotiveerd’ en de geldstromen ‘legaal’. Zijn advocaat liet aan persbureau AP weten in Hoger Beroep te gaan.

    • Peter van der Ploeg