Dertien doden bij NAVO-actie in Kunduz

De NAVO heeft in Kunduz, waar het kabinet-Rutte een Nederlandse politiemissie wil, zeker dertien opstandelingen gedood. De operatie in het noorden van Afghanistan was gericht op het uitschakelen van een Taliban-kopstuk dat leiding geeft aan Khan Abad in de provincie Kunduz.

Persbureau AP meldt dat NAVO-troepen samen met Afghaanse militairen faalden in hun eerste opzet. De soldaten probeerden de Taliban-leider weg te lokken uit het compound waar hij vermoedelijk zat. Dit mislukte, waarop de soldaten het compound binnenvielen en een vuurgevecht ontstond. Het is onduidelijk of de Taliban-leider ook daadwerkelijk gepakt is. Hij werd ervan verdacht rebellen te voorzien van wapens en bermbommen.

NAVO doodt ‘eigen’ mensen
De NAVO zag vandaag drie Afghaanse politiemannen aan voor rebellen. Bij een luchtaanval zijn zij daardoor om het leven gekomen, mogelijk als gevolg van een vertaalfout van een tolk. Drie agenten raakten gewond. Een zelfmoordaanslag met een autobom op een konvooi van de grenspolitie in Kandahar kostte het leven aan zeker twee agenten en een burger. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door de Taliban.