De trend dit jaar is 'smakelijk'

We weten allemaal dat eten enorm onderhevig is aan modes, trends, overtuigingen, veranderende inzichten. Sommige gerechten blijven lange tijd wat ze zijn, los van elke mode, en blijven ook gewoon gegeten worden (denk aan zoiets als boeuf bourguignon), maar daarnaast is er een constant veranderende keuken.

Veel trends blijven beperkt tot de restaurants, zoals de nouvelle cuisine, moleculair koken, de opmaak van borden met torentjes eten of cirkels saus. Andere, de manier waarop we eten, dringen wel door in ieders keuken: het terugtreden van boter ten gunste van olie bijvoorbeeld. Elke supermarkt heeft nu wel vier of vijf soorten olijfolie.

En nu wordt het terugdringen van vlees steeds krachtiger. Je merkt dat het aanslaat. Niet elke dag vlees eten is heel gewoon. Voor we allemaal zo geweldig welvarend werden, kwam vlees trouwens ook veel minder vaak ter tafel. In de jaren zeventig maakten slagers reclame met ‘Elke dag vlees, mevrouw, u weet wel waarom’. Een heel rare kreet. Niemand kon uitleggen ‘waarom’, behalve de slagers natuurlijk: omdat het goed was voor hen. Nu zou de leuze, zij het niet van de slagers, kunnen luiden: ‘Niet elke dag vlees, u weet wel waarom’. Ze zeggen alleen bijna geen ‘u’ meer in reclames. ‘Je weet wel waarom’.

Eigenlijk vind ik ‘wel of geen vlees’ ook niet zo’n goede kwestie. Dan is vlees nog steeds het belangrijkste onderwerp. Dat moet het niet zijn. We eten het met mate. Punt. De vraag is uitsluitend of iets smakelijk is, niet of het vlees bevat.

Het navolgende bonenschoteltje maakte ik als tweede gang na een eerste van een restje zelfgemaakte duivenpaté (uitzonderlijk heerlijk). De vleeseter aan tafel zei, toen hij de bonen had geproefd: „Als je had gezegd dat je een vegetarische bonenschotel ging maken had ik er niet zo’n zin in gehad, maar dit wil ik wel vaker eten.” Het punt is dus om dit geen ‘vegetarische bonenschotel’ te noemen. Maar zoiets als ‘spicy beans, Moroccan style’ (wil het smaken moet het tegenwoordig wel een Engelse naam hebben). Hoe dan ook.

Snijd de knoflook fijn, de bleekselderij in kleine stukjes, de wortels in kleine blokjes. Snipper de uien. Ontdoe het pepertje van zijn zaadjes en snijd het fijn. Verwarm de olie in een (gietijzeren) pan en bak de groenten een minuut of vijf onder geregeld roeren.

Rasp de gember boven de pan en laat die ook even meebakken. Voeg de komijn toe. Giet de tomatenblokjes met hun sap erbij en de suiker. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en laat tien minuten zachtjes sudderen. Als het droog dreigt te worden, gaat er wat water bij.

Giet de bonen af en spoel ze even af. Doe ze ook bij de groenten. Laat nog vijf minuten sudderen. Voeg peper en zout toe en proef.

Snijd de feta in blokjes en hak de koriander fijn. Strooi die over de bonenschotel en dien op met een stukje brood.

    • Marjoleine de Vos