De gouden tip - voor de tipgever zelf

Gratis geld verdienen. Zeker... Delta Lloyd.

De eerste tien dagen van dit jaar zijn drie van de vijf bestuurders van verzekeraar Delta Lloyd samen bijna anderhalve ton euro rijker geworden. Nee, niet de Postcodeloterij, maar een onverwachte koerstijging van de aandelen van hun werkgever. De drie bezitten samen 77.855 aandelen, zo blijkt uit het register van financieel toezichthouder AFM. De twee andere bestuurders komen in het overzicht met aandelenbeleggingen niet voor.

Een van de grootste beleggers in Delta Lloyd, de Amerikaanse vermogensbeheerder David Einhorn, prees de aandelen vorige week aan. Zijn beste tip voor 2011. „Waarschijnlijk het enige aandeel dat wij bezitten dat in waarde kan verdubbelen en dan nog goedkoop is.”

Na de ‘gouden tip’ liep de koers in drie dagen van drukke handel met 10 procent op naar meer dan 17 euro, de hoogste koers sinds mei vorig jaar.

Bestuurders en beleggers van beursgenoteerde bedrijven die zeggen dat ‘hun’ aandelen ondergewaardeerd zijn, verdienen scepsis. Wij van WC eend adviseren WC eend. Waar houdt de reclame op? En waar begint koersmanipulatie? Als die aandelen zo goedkoop zijn, waarom kopen zij dan zelf niet? Voor een grote belegger als Einhorn moet hetzelfde gelden. Hij bezit 5 procent van Delta Lloyd. Koopt híj extra aandelen als zij zo goedkoop zijn? Daar zegt hij niets over.

Einhorn blijkt als belegger al sinds de beursintroductie (3 november 2009) betrokken te zijn bij Delta Lloyd. De Britse verzekeraar Aviva, de toenmalige eigenaar, verkocht bij de beursgang 40 procent van zijn aandelen.

Einhorn meldde zijn eigen beleggers in zijn verslag over het vierde kwartaal 2009 al dat zijn drie Greenlight hedgefondsen aandelen Delta Lloyd hadden gekocht. Hij dacht dat de verzekeraar dankzij zijn sterke financiële reserves, toekomstige kostenverlagingen en pessimisme onder analisten de verwachtingen in de markt kon verslaan.

Einhorn werd gesterkt in zijn optimisme door het feit dat de top van Delta Lloyd zelf met eigen geld aandelen had gekocht tijdens de beursgang. Dat laatste klopte overigens niet: zij kregen de aandelen als bonus van Aviva.

Einhorn betaalde eind 2009 gemiddeld 15,89 euro per stuk, schrijft hij zijn beleggers. Hij bleef in 2010 kopen, zo blijkt uit gegevens van financieel toezichthouder AFM. In mei overschreed Einhorn de grens van 5 procent, waarbij hij zijn aandelenpakket openbaar moet maken. Sindsdien heeft hij geen nieuwe meldingen gedaan. Als hij blijft kopen is de volgende meldingsgrens 10 procent. Als hij onder de grens van 5 procent zakt, moet hij dat ook openbaar maken.

Het lijkt erop dat Einhorn met zijn aandelen Delta Lloyd nog steeds alleen maar verlies maakte. De tip deed wonderen. De waarde van Einhorns pakket is in ruim een week met bijna 18 miljoen euro gestegen. En de koers omhoog praten is niet eens verboden. Beleggers heten rationeel te zijn, maar als de goeroe het zegt, maken zij hem gretig rijker.

MENNO TAMMINGA

    • Menno Tamminga