Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Conservatieven: ook Obama gebruikte oorlogstaal

‘Als zij een mes meenemen naar het gevecht, komen wij met een pistool.’ Deze uitspraak van president Obama in 2008 zet het conservatieve tijschrift The Weekly Standard tegenover de beschuldigingen aan het adres van Sarah Palin.

‘Als zij een mes meenemen naar het gevecht, komen wij met een pistool.’ Deze uitspraak van president Obama in 2008 zet het conservatieve tijdschrift The Weekly Standard tegenover de beschuldigingen aan het adres van Sarah Palin.

Met haar beruchte ‘schietkaart‘ zou het gezicht van de Tea Party de 22-jarige Jared Loughner mogelijk geïnspireerd hebben om zaterdag een aanslag te plegen op het Democratisch congreslid Gabrielle Giffords.

Ook senator Bob Menendez schuwt oorlogstaal niet, weet Stephen Hayes, de auteur van het stuk. Hij brengt in herinnering dat de Democraat vorige maand een discussie met Republikeinen over Obama’s belastingplan afdeed als “onderhandelen met terroristen”.

Hayes neemt het de Democraten niet kwalijk. Zo is de toon van het publieke debat in de VS nu eenmaal. Hij ergert zich juist aan de neiging van journalisten en Democraten om de daad van Loughner van een context te voorzien die er volgens hem helemaal niet hoeft te zijn. Waarom de politieke retoriek van rechts de schuld geven als de schutter gewoon een jongen met waanbeelden is? “Soms kun je niks zinvols maken van iets dat zinloos is.”

Ondertussen feliciteert Markos Moulitsas, eigenaar van het populaire progressieve blog Daily Kos, Sarah Palin met de woorden “mission accomplished”. Uiteraard vergezeld met een verwijzing naar Palins overdrachtelijk bedoelde schietkaart.