Bijna hele jeugd op sociale media

Europa, Nederland, Utrecht, 04-04- 2006 UNIC, eigenzinnig havo-vwo. uniC, school heeft grote en kleine werkruimtes die met elkaar verbonden zijn, De leerlingen werken in kleine groepen , op hun eigen niveau, in eigen tempo aan themagerichte opdrachten. De school heeft een internetleersysteem, de scholieren maken veel gebruik van de computers, laptops als zij individueel of in groepsverband een opdracht moeten doen. Voortgezet Onderwijs, klas, kind, kinderen, jongens, meisjes, leren, leer, leerplan, vernieuwend onderwijs, thematisch onderwijs, computer, schoolinternet, samen leren, vriendschap, groep, relatie. Foto Evelyne Jacq Evelyne Jacq

Vrijwel alle jongeren in Nederland zijn actief op sociale netwerken. Daarmee loopt Nederland voorop in Europa. Alleen Polen scoort hoger.

Van de 16- tot 25-jarigen maakt 91 procent gebruik van websites als Hyves, Facebook en Twitter. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gebruik van sociale media neemt volgens het CBS af met de leeftijd. Iets meer dan de helft van de Nederlanders tussen 25 en 55 jaar is actief op sociale netwerken. In de leeftijd 55 tot 75 jaar is dat 30 procent.

Mannen zijn iets vaker actief op sociale netwerken dan vrouwen. Tussen hoogopgeleiden, middelbaar opgeleiden en lager opgeleiden bestaat vrijwel geen verschil. Hyves heeft 9,1 miljoen leden in Nederland 2010; Facebook 3,4 miljoen.

Onder sociale media verstaat het CBS sites waarop informatie wordt uitgewisseld in de vorm van berichten of nieuwtjes op een chatsite, het deelnemen aan een nieuwsgroep of een online discussieforum, het lezen van weblogs en het direct uitwisselen van tekstberichtjes.

In de Europese Unie staan de Nederlandse jongeren op de tweede plaats. Van de Poolse jongeren is 94 procent actief op sociale media. Het populairste sociale netwerk in Polen heet Nasza Klasa – ook wel nk.pl genoemd – en heeft meer dan 27 miljoen gebruikers. Ook Portugese en Sloveense jongeren zijn zeer actief in sociale media. Jongeren uit Roemenië en Ierland staan onderaan. E-mailen was volgens het CBS in 2010 bij alle leeftijdsgroepen de grootste activiteit op internet.