Banden Defensie VS en China aangehaald, maar fragiel

Gates en Guanglie sluiten de persconferentie in Beijing vandaag af. Foto AFP/Larry Downing

De ministers van Defensie van de Verenigde Staten en China hebben vandaag de banden wat aangehaald. De intentie tot een betere dialoog is er, maar de militaire ontwikkeling van China zit Amerika niet lekker. De Aziaten weten van niets.

Het afgelopen jaar liepen de spanningen tussen de twee landen op nadat de VS wapens verkocht aan Taiwan en marineoefeningen uitvoerde in de Gele Zee. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates en zijn Chinese collega Liang Guanglie zijn in elk geval nader tot elkaar gekomen op strategisch vlak. De Chinezen zijn uitgenodigd om nog voor de zomer in Washington op bezoek te komen. Beide regeringen proberen wat plooien glad te strijken op onder meer het gebied van nucleaire programma’s in Noord-Korea en Iran.

‘China is potentiële bedreiging’
De snelle groei van het Chinese leger zit de Amerikanen niet lekker. Washington wil duidelijkheid van Peking over de militaire intenties. China heeft forse stappen gezet richting het fabriceren van een eigen gevechtsvliegtuig. Daarnaast baart een vermeende computergestuurde raket met een bereik van 3.200 kilometer de Amerikanen zorgen. Het is een ontwikkeling waarmee de Chinezen de VS sneller af zijn. “China heeft de potentie een bedreiging te worden voor onze mogelijkheden. We moeten ze in de gaten houden en antwoorden met onze eigen programma’s.”

Wapendeals
Guanglie was duidelijk over de fragiele aard van de verstandhouding. Hij garandeert niet dat in de toekomst de militaire banden weer kunnen worden verbroken als de VS bijvoorbeeld opnieuw wapens verkoopt aan Taiwan. “De VS moet meer aandacht besteden aan wat China wil. Dergelijke wapendeals druisen in tegen onze belangen.” Guanglie vindt verder dat de Chinese militaire groei “volkomen” in lijn is met de economische en politieke machtsontwikkeling van het land. “Wij vormen geen bedreiging voor andere landen.”