Acute vloedgolf Queensland eist zeven levens

Plotselinge vloedgolf in de straten van Toowoomba. Foto Reuters/Nicole Alayne Hammermeister

De stad Toowoomba in het Australische Queensland is vandaag verrast door een plotselinge vloedgolf. Zeven mensen kwamen daarbij om het leven. Dat meldt ABC.Anderen kwamen door het modderige watervast te zitten in hun auto’s of klampten zich vast aan bomen.

Het water in het negentigduizend inwoners tellende Toowoomba verdween bijna net zo snel als het opkwam, maar bewoners van laaggelegen gebieden rond de stad is aangeraden naar hoger gelegen oorden te vertrekken. Reddingsteams hebben moeite mensen in nood te bereiken. ABC meldt dat auto’s met inzittenden voor de ogen van reddingswerkers werden meegesleurd door de vloedgolf.

Queensland wordt sinds eind november geteisterd door regenval en overstromingen. Inmiddels zijn daardoor zeventien mensen omgekomen. Zo’n tweehonderdduizend mensen zijn door het water getroffen. Wegen en spoorwegen zijn afgesneden, de kolenmijnbouw is stil komen te liggen en in grote delen van de staat is veehouderij en akkerbouw niet langer mogelijk.

Een man wordt gered in de straten van Toowoomba nadat hij zich aan een boom heeft kunnen vastklampen. Foto AP/ABC.Een man wordt gered in de straten van Toowoomba nadat hij zich aan een boom heeft kunnen vastklampen. Foto AP/ABC.

    • Jules Seegers